Zákon o střetu zájmů je v pořádku, řekl Laudát. Komárek nesouhlasí

Otázky Václava Moravce o střetu zájmů (zdroj: ČT24)

Podle poslance Martina Komárka (ANO) je zákon o střetu zájmů, který schválila v týdnu sněmovna, proti přirozené mravnosti. Zákon podle něj nemůže určovat lidem, aby se zbavili majetku. Naopak poslanec František Laudát (TOP 09) si myslí, že legislativa pouze reaguje na to, co se nyní děje. Řekli to v pořadu Otázky Václava Moravce.

Ministr financí Andrej Babiš hned po schválení zákona řekl, že poslanci 'Jsou to zoufalci, kteří nevědí, jak funguje svět.' Martin Komárek vyjádření svého předsedy chápe. „V našem zákonodárném sboru, k mé velké lítosti, padají mnohem horší slova, říkají si je všichni navzájem. My jsme přišli, abychom zvýšili kulturu zákonodárného sboru. Nepovedlo se nám to,“ řekl a dodal, že samo hnutí se nakazilo. „Já pevně doufám, že až vyhrajeme volby v roce 2017 s velkou většinou, tak nejen že se odkazíme, my se napravíme,“dodal. 

Zákon o střetu zájmů, známý také jako tzv. Lex Babiš, podpořily kromě Hnutí ANO všechna politická uskupení zastoupená ve sněmovně. František Laudát a jeho TOP 09 zákon podpořil a řekl, že pouze reaguje na aktuální situaci. Nezaměřuje se tak na jednoho člověka. „Já bych rád ten jednostranný názor veřejnosti zrelativizoval. Korupce je vyčítána ODS a ČSSD. Jde ale o jinou korupci. To, co se teď odehrává, je systémová korupce,“ řekl.

Laudát vysvětlil, že jde o korupci, kde si vybudujete systém na státní úrovni. „Fakticky v souladu se zákony si posíláte dotace a máte přístup k citlivým informacím. V civilizovaných zemích toto nepřipadá v úvahu. Odehrává se to teď a ne, když se ty zákony tvořily před lety. Legislativa reaguje na věci, které byly dříve nemyslitelné. Anebo se začaly objevovat,“ popsal v pořadu Václava Moravce. 

Poslanec za hnutí ANO s tím ale vůbec nesouhlasil. „Tady někdo vytvořil a odhlasoval zákon, kdy se člověk ve vládní pozici musí vzdát některého majetku. To je naprosto nemorální, proti lidským právům. Je to neslušné a bohapusté v pravém slova smyslu. To by bůh neschválil,“ řekl ve vysílání České televize.

Zákon ovšem není ještě schválen Senátem a nepodepsal ho prezident. Podle serveru Novinky.cz Miloši Zemanovi vadí, že je zákon šitý na míru Babišovi. Laudát se ale o dostatek hlasů na přehlasování veta nebojí. „Já si nedokážu představit, že by jakákoliv politická strana otočila svůj názor. To by bylo velmi nepříjemné. Já jsem dokonce uzavřel soukromou sázku, že pan prezident zákon nevrátí, protože by musel přestat mluvit o korupci. Zákon není antibabiš. To je zákon, který se bude věnovat všem, kteří půjdou do politiky. Stát se nedá řídit na vedlejšák,“ vysvětlil poslanec za TOP 09.

Zákon diskriminuje úspěšné, tvrdí Komárek

Bývalý novinář Komárek zastává názor, že byl schválen zákon, který nutí člověka k necivilizovanému výběru mezi funkcí a majetkem. „Nikdo nemá právo brát lidem šanci vstoupit do politiky. Tady pro účast v politice nejsou a nesmí být žádné podmínky. Je to zákon, který diskriminuje člověka, který něco dokázal. Chce mu to sebrat,“ uvedl.

Komárek také řekl, že je to proti přirozené mravnosti. „Já chápu, že Andrej Babiš ty osoby nazval zbabělci a závistivci. Zákon nemůže určovat lidem, aby se zbavili majetku. Pokud on sám se chce zbavit, tak nechť to udělá, ale má jít o dobrovolné rozhodnutí,“ dodal Komárek.

Laudát v pořadu Otázky Václava Moravce argumentoval tím, že Babišovi nikdo nic nebere a může si koupit cokoliv. „Ale když chce dělat politiku, nemůže mít všechno. Nemůže si koupit stát a on dělá kroky, kterými si chce koupit stát. Chce gigantické impérium a posílá si dotace, i když sám proto nehlasuje,“ řekl.

Podle něj jeho ministři jsou tak zcepenělí hrůzou, že pro to hlasují, idkyž se jim to nelíbí. „Ty peníze, které on si posílá na dotacích například. Myslíte si, že kdyby tam nebyl Babiš, že by se schválily normy na schválení do roku 2020 pro biopaliva, která jsou přežitá? Peníze, které se posílají do firem Andreje Babiše, pak chybí lidem. V tom já vidím problém,“ uvedl. 

Vydáno pod