Důchody porostou o 300 korun, shodly se na tom vládní strany

Důchodci si od ledna příštího roku zřejmě přilepší o 300 korun měsíčně, shodují se na tom vládní strany. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že našel v rozpočtu financí potřebných 3,5 miliardy korun. Návrh na navýšení předloží vládě. Kabinet se tak ve středu bude zabývat hned dvěma předlohami. O 300 korun chce přilepšit penzistům i sociální demokracie, dosavadní koaliční dohoda nicméně hovořila pouze o navýšení o 200 korun. Návrh ministerstva práce tak přináší dvě varianty.

Vicepremiér uvedl, že navýšení důchodů pro příští rok o 300 korun avizoval letos v březnu. „Plánované peníze mi ale vzaly ČSSD s KDU-ČSL na zbytečně vysoké navýšení rozpočtu pro vědu a výzkum,“ řekl. Na Babišův slib potom opakovaně upozorňovala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). „Jsem ráda, že po měsících hádek, kdy já chtěla 300 korun a on jen 200 korun, si vzpomněl na svůj slib,“ uvedla Marksová na Twitteru po Babišově zprávě.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že navýšení o 300 korun navrhla Marksová a má v tom podporu sociální demokracie. Vládní partneři, kteří se shodli na tom, že dovládnou v řádném mandátu, se tak před volbami přetahují, kdo důchodcům přidá.

Penze by měly poskočit nejvíc za posledních šest let (zdroj: ČT24)

„Když se ekonomice daří, mají z toho těžit všichni,“ přivítal návrh i předseda opoziční ODS Petr Fiala. Ten uvedl, že vláda by ale měla pamatovat i na budoucí vývoj důchodového systému.

Návrh na vyšší valorizaci chce Babiš předložit vládě ve středu, kdy bude projednáván i rozpočet pro příští rok. Do vlády jde i návrh Marksové, který uvádí dvě varianty růstu důchodů v příštím roce, a to o 200 korun měsíčně a o 300 korun měsíčně.

obrázek
Zdroj: ČT24

Marksová v návrhu na zvýšení penzí od ledna 2017 předpokládá, že základní výměra důchodu se zvýší o 110 korun na 2550 korun, procentní výměra tak může vzrůst o 0,4 až 2,2 procenta. V nejvyšší variantě by to znamenalo celkový růst průměrného starobního důchodu až o 308 korun na 11 745 korun.

Nárůst podle koaliční dohody znamená růst procentní výměry o jedno procento. To by se na průměrném důchodu projevilo zvýšením o 200 korun na 11 637 korun. Pokud dostanou penzisté o 300 korun měsíčně víc, dostane se poměr těsně nad hranici 40 procent k průměrné mzdě.

Důchody se v Česku podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Tyto ukazatele za poslední období byly nízké, takže měsíční penze letos vzrostla v průměru o 40 korun. Zákonodárci proto přidali důchodcům jednorázově pro tento rok 1200 korun navíc.