Robotické operace jsou v Česku oblíbené, za jedenáct let přes deset tisíc

Robotické operace jsou v Česku oblíbené, za jedenáct let přes deset tisíc (zdroj: ČT24)

Operace pomocí robotických systémů jako budoucnost chirurgie. V České republice se s takovými zákroky začalo v roce 2005. A do současné doby lékaři takto provedli víc než deset tisíc operací. Robotika se využívá u vybraných zákroků: u nás převážně u rakoviny prostaty. Takové operace jsou přesnější, eliminují například třes rukou, a pro pacienty šetrnější - s rychlejší rekonvalescencí. I o budoucnosti takových metod debatovali lékaři v týdnu v Praze - na chirurgickém kongresu.

Lékař se u těchto operací nesklání nad operačním stolem. U náročného zákroku sedí a vše řídí z takzvané operační konzole. Jen v ústřední vojenské nemocnici takových operací až do dneška udělali asi dva a půl tisíce. Největší přínosy popsal Miroslav Ryska, přednosta Chirurgické kliniky 2. LF UK a ÚVN. „Současný stav je takový, že jednoznačný přínos robotické chirurgie je v urologii, v cévní chirurgii a teď jsme u toho, aby se šířeji uplatňovala i v dutině břišní,“ řekl. 

Širší uplatnění může přinést nejnovější typ operačního robota. Lékaři si ho mohli vyzkoušet na chirurgickém kongresu. Jak funguje, vysvětlil Jan Rejholec, primář Chirurgického oddělení Nemocnice Děčín. „Bez toho, aniž by měnil polohu těch nástrojů v dutině břišní. Může operovat od dolní části dutiny břišní až po horní. Výhodou robotického systému je i to, že operatér a pacient nemusí být na stejném místě,“ pospal a doplnil ho Rejholec. „Operovalo se ze Štrasburku do New Yorku a teoreticky se dá operovat nekonečně daleko, kam doneseme signál,“ řekl.

V současné době robotické operace dělá sedm nemocnic v Česku. Čtyři z nich mají nejnovější typ přístroje. Od června s ním operují taky v Novém Jičíně.

  • FN Hradec Králové
  • Nemocnice Na Homolce
  • Nemocnice Nový Jičín
  • Masarykova nemocnice (v Ústí nad Labem)
  • FN Olomouc
  • ÚVN (v Praze)
  • Nemocnice sv. Zdislavy (Mostiště)
  • Zdroj: VZP

Systém robotických operací ve svých detailech umožňuje se dostat do relativně malých prostor. Pojišťovny i kvůli větší finanční náročnosti proplácejí robotické operace jen u zhoubných nádorů a třech vybraných diagnóz: rakoviny prostaty, dělohy a konečníku. Podle Rysky je cena asi o 40 tisíc vyšší, než je laparoskopická operace. „Ona se ve své podstatě zásadně neliší od laparoskopického přístupu. Nicméně umožňuje v určité oblastni dutiny břišní preciznější operování,“ popsal. 

Jen největší zdravotní pojišťovna ročně zaplatí asi sedm set robotických opercí v celkové hodnotě 75 milionů korun. S dalším vývojem technologií by se ceny přístrojů i jednotlivých výkonů měli posupně snižovat.

Nejčastěji se operuje prostata

Vůbec nejčastější robotickou operací je v České republice prostatektomie, tedy odstranění prostaty. Jen VZP jich ročně proplatí téměř 600. U odstranění dělohy jde o padesátku zákroků. A asi čtyřicetkrát za rok jde podle dat největší zdravotní pojišťovny o operace karcinomu konečníku.

Právě u léčby onkologických diagnóz je nezbytná spolupráce hned několika oborů, ty fungují v rámci jednoho týmu. Jeho složení ale zatím v České republice není, na rozdíl od jiných zemí, nijak pevně dáno. Lékaři by to chtěli změnit.

Pro lékaře napříč obory je jedním z velkých témat sepse - neboli otrava krve. Dávno už neplatí, že by ji způsobovala jen špatně ošetřená zranění. Infekce se může rozšířit po těle pacienta třeba při zápalu plic nebo zánětlivých onemocněních. Vzhledem k množství příčin zatím v Česku přesná čísla nejsou. Odborníci i na základě registrů ze sousedních zemí odhadují, že sepse postihne okolo 30 tisíc lidí ročně. Zhruba třetina pacientů umírá. 

Vydáno pod