Otcovská dovolená je pro poslance přijatelná, budou se jí zabývat

Otcovská dovolená je pro poslance přijatelná, budou se jí zabývat (zdroj: ČT24)

Zavedením otcovské dovolené se budou zabývat poslanecké výbory. Sněmovna návrh, který připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí, v prvním čtení podpořila. Novinka má nabídnout čerstvým otcům týdenní volno po narození potomka. Příjem by v té době měli stejný jako ženy na mateřské.

Ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo s návrhem otcovské dovolené ve snaze posílit vazbu mezi rodiči a potomkem. Měla by také motivovat muže, aby se do péče víc zapojili. Volno by si čerství otcové mohli vybrat v prvních šesti týdnech po narození potomka.

Během otcovské dovolené by muži nedostávali celou svoji mzdu, měli by nárok pouze na stejný podíl jako ženy na mateřské, tedy 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu. Nárok na volno by měli lidé, kteří jsou v matrice uvedeni jako otcové nebo které jako náhradní rodiče určil soud. Volno by měli dostat i tehdy, pokud je žena s potomkem v nemocnici.

„Každý, kdo zažil, když mu žena přišla z porodnice s malým dítětem, tak ví, že těch sedm dnů je myslím akorát,“ chválí návrh místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Vládní koalice ale nebyla ve sněmovně jednotná. Otcovská by ročně vyšla na 630 až 800 milionů korun a stát by přišel o 72 až 93 milionů na daních. A právě to se nelíbí hnutí ANO a jeho předsedovi a ministru financí Andreji Babišovi.

Novela myslí i na sirotky a hasiče

Novinka je součástí širší novely zákona o nemocenském pojištění. Ta také zmírňuje pravidla na získání sirotčích důchodů. Penzi by sirotci mohli získat, pokud jejich zemřelému rodiči nebylo ani 28 let a platil v posledních deseti letech aspoň rok sociální odvody či pokud jejich rodiči bylo nad 38 let a platil v posledních 20 letech odvody aspoň dva roky.

Minimální sirotčí důchod letos činí 2748 korun měsíčně, od ledna by se měl zvýšit. V letošním prvním čtvrtletí průměrná sirotčí penze dosahovala 5875 korun.

Třetí ze změn, které novela zavádí, se týká dobrovolných hasičů. Pokud budou mít zdravotní potíže kvůli nasazení, mohli by dostávat stoprocentní nemocenskou stejně jako profesionální hasiči.