V Plzni vybrali přes 450 jízdních kol: Dětem v Africe usnadní cestu do školy

Během pěti let už zamířilo do Gambie asi pět tisíc jízdních kol (zdroj: ČT24)

Více než 450 jízdních kol zamíří z Plzně do africké Gambie. Tamní děti budou moci díky nim snadněji cestovat do školy, což má podpořit rozvoj gramotnosti v odlehlých oblastech. Za pět let fungování projektu už se podařilo rozdat kolem pěti tisíc kol. Postupně také vzniklo po celém Česku 44 sběrných míst, kam mohou lidé vozit své bicykly.

„Děláme to pro děti, které chodí do školy až deset kilometrů,“ vysvětluje organizátor akce Martin Homan. Kola se vozí do Afriky každého půl roku, většinou jeden až dva kontejnery. V Gambii je pak dětem předává místní ministerstvo školství. „To předávání je nádhera. Děti zpívají a tancují,“ dodal Homan. Češi do Afriky posílají i náhradní díly a nářadí a také pro každou školu školí místní mechaniky.

Zájem lidí z Plzeňska byl v prvopočátku obrovský. „Když byl dobrý den, tak nám lidé přinesli i 15 kol. Příští rok budeme zřejmě pokračovat,“ uvedl Homan. Lidé nosí i velmi kvalitní kola všech typů. Děti v Gambii ale nejvíce potřebují horská kola kvůli písčité půdě.

Jsem za to kolo hrozně šťastnej, protože jezdím domů ze školy v devět večer, no hrozný. No a teď je to mnohem rychlejší, najednou to není zas tak daleko.
Buba Sallah
školák v Gambii

„Bicykly, které jsou pro ně nepoužitelné, se prodávají třeba na Aukru nebo se zřídí půjčovna kol na velkých akcích typu Colours of Ostrava – tento výtěžek se pak použije na kola do Gambie,“ dodal organizátor. 

Školákům mají kola zkrátit cestu do školy (zdroj: ČT24)

Nejpotřebnější, tedy horská kola, zatím tvoří zhruba 60 procent. „Jsou tam i horší kola, ale bereme všechno, protože lidé je vozí do Plzně až desítky kilometrů,“ uvedl Homan. „Věnoval jsem tři kola, dvě malá dětská a jedno velké. Právě že se mi líbí, že vím přesně, kam to je, pro koho to bude,“ uvedl jeden z dárců Ondřej Novák.

Kola ze všech sběrných míst po celé republice se shromažďují v Ostravě, ta použitelná projdou revizní servisní prohlídkou ve věznici v Heřmanicích. Na loď by se měla kola z Plzně nakládat 29. září, v Gambii by měla být předána koncem října.