Za nezaplacenou pokutu mohou celníci zabavit i auto

Události: Celníci v roli exekutorů (zdroj: ČT24)

Celníci mohou za neuhrazené dluhy zabavovat majetek. Přímo při silniční kontrole tak řidič může přijít třeba i o auto. Celní správa tak postupuje pouze proti těm, kteří se dlouhodobě vyhýbají placení svých dluhů. Nejčastěji jde o neuhrazené pokuty za dopravní přestupky.

Přestupky jako například telefonování, překročení povolené rychlosti nebo jízda bez řidičského průkazu je možné vyřešit blokově přímo na místě s policistou. Řada řidičů si ale raději nechává vystavit složenku, kterou pak má povinnost do 15 dnů uhradit. Ve skutečnosti se tak často ale nestane a do hry musí vstoupit celníci.

„Pokutových bloků nezaplacených na místě je měsíčně zhruba tři tisíce. Kolegyně v našich registrech ověří veškeré údaje a následuje upomínka,“ potvrzuje každodenní praxi Radka Kvapilová, vedoucí IV. odboru správy příjmu a vymáhání Celního úřadu Středočeského kraje.

Pokud dlužník nereaguje a nezaplatí, úřednice začínají pátrat v dostupných registrech - oslovují banky, úřady práce a finanční instituce. Výsledkem je exekuční příkaz. „Stále je tam ještě možnost domluvit se, že by bylo hrazení, případně si můžete požádat o splátkový kalendář,“ upřesňuje Kvapilová.

Pátrání po majetku dlužníka
Zdroj: ČT24

Na dlužníky narážejí celníci i přímo na silnici. Kromě například kontroly platnosti dálniční známky tak řidiče lustrují i v registru dlužníků. V případě vydání exekučního příkazu mohou celníci při silniční kontrole i zabavit vůz.

Právě přestupky v dopravě tvoří až 90 procent případů, u nichž celníci vymáhají dlužné částky. „Šest let je promlčecí lhůta, pokud se dlužníka nepodaří ztotožnit, jinak vymáhací lhůta ja 20 let,“ říká mluvčí Celního úřadu Středočeského kraje Yvona Matějková.

Vymáhání pokut po splatnosti
Zdroj: ČT24