Falešní kominíci štěstí nenosí. Okrádají lidi a ohrožují je i na životě

Kominík Frič: Falešného kominíka nepoznáte (zdroj: ČT24)

Brzy začne topná sezona. Stejně jako každý rok lze i letos očekávat desítky falešných kominíků. Nejen že své zákazníky okradou, odbytá nebo vůbec neprovedená kontrola komínu může mít velmi nebezpečné důsledky. Za špatně odvedenou práci nově kominíkům hrozí pokuta až 50 tisíc korun, sankciován může být i ten, kdo svůj komín zanedbá.

„Falešného kominíka nepoznáte,“ podotýká opravdový kominík Michal Frič. „Seženou si uniformy, mají vybavení, vypadají opravdu věrohodně,“ popisuje nekalou praxi. „Jsou případy, kdy vypadají líp než profesionálové,“ dodává.

Pokud však kominík vlastní drahé a specializované vybavení, jako je například detektor oxidu uhelnatého či analyzátor spalin, pravděpodobně se podle Friče bude jednat o profesionála. „Znamená to, že se povolání věnuje a investuje do něj peníze,“ vysvětlil.

Kominík není podomní prodejce, Frič upozornil, že si jej zákazník musí sám vyžádat. „Přijde k vám na základě objednávky,“ zdůraznil. Během kontroly by si měl nejprve vyžádat zprávu o minulé kontrole a čištění, případně revizní zprávu, je-li komín nový. Následně by měl vylézt na střechu a zkontrolovat a vyčistit celou spalinovou cestu.

Kontrola komínů
Zdroj: ČT24

Zanedbání komínu se nevyplatí

V případě, že je komín zkontrolován špatně nebo vůbec, hrozí především požáry. Pakliže kominík svou práci odbude, hrozí mu nově pokuta až 50 tisíc korun. „Pokud neodvedete dobře svou práci, musíte za to být trestán,“ souhlasí s opatřením Frič. „Každý kominík si musí uvědomit, že svou prací může ohrozit někoho na životě,“ varuje.

Od tohoto roku mají kominíci také povinnost hlásit nalezené závady stavebnímu nebo požárnímu úřadu. V případě, že tak neučiní, hrozí jim sankce. Stejně tak i majitelům budov, kteří jsou za komíny zodpovědní. Těm v případě zanedbání mu hrozí pokuta až 10 tisíc korun. Základní prohlídka komínu před zimou vyjde na zhruba 500 až 1500 korun.