Senát chce dvojnásobnou lhůtu na zákony. Jinak půjdu k Ústavnímu soudu, tvrdí Štěch

Senát požaduje dvojnásobnou lhůtu na projednání zákonů, které ze sněmovny dostává. Pokud poslanci lhůtu neprodlouží, předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) se chce obrátit na Ústavní soud. V současnosti mají senátoři na prozkoumání a posouzení návrhů 30 dní. Obávají se ale, že po zavedení elektronické sbírky nebude možné během měsíce zákony dostatečně kontrolovat. Kdy se senátoři změny ústavy a delší lhůty dočkají, zatím jasné není.

„Senát už má dneska, kdy žádá změnu Ústavy, mnoho důvodů pro to, aby se dodržela lhůta k projednávání zákonů v senátu ideálně 60 dnů,“ uvedl pro Českou televizi Milan Štěch. Zvažovanou variantou je i padesát dnů. Za hlavní důvod považuje přechod na takzvanou e-sbírku, která má umožnit kompletní sledování cest zákonů parlamentem a hlavně zaznamenávat i pozměňovací návrhy.

Kolegům ve sněmovně posílá předseda Senátu vzkaz, že pokud se ke změně nerozhoupají, skončí spor u Ústavního soudu. „Neboť procedury, které jsou stanoveny v jednacím řádu, že mají proběhnout, by nemohly proběhnout. Takže jde o zásadní věc,“ tvrdí Milan Štěch.

Vedení dolní komory argumentům Senátu rozumí a ve dvaceti, potažmo třiceti dnech navíc nevidí zatím velkou potíž. Místopředseda sněmovny a předseda komunistů Vojtěch Filip souhlasí s tím, že vzhledem ke složitosti některých návrhů je jednotný termín 30 dnů dosti omezující. „Bude dostatek vůle, abychom ten zákon upravili,“ doufá další sněmovní místopředseda Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Události ČT: Senát požaduje delší lhůtu na projednání návrhů (zdroj: ČT24)

Předseda poslanců Jan Hamáček (ČSSD) se ale obává otevření ústavy vůči změnám. „Museli bychom se shodnout na změně ústavy a také na tom, že to nebude znamenat otevření diskuse o jejích radikálních změnách,“ upozorňuje na riziko, že se poslanci pustí do dalších návrhů.

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se ale otevřeně staví proti jakémukoli prodlužování legislativního procesu. Navíc kritizuje dvoukomorový parlamentní systém. „Z hlediska legislativního procesu by to bez Senátu šlo rychleji,“ prohlásil koncem srpna. Předseda občanských demokratů Petr Fiala souhlasí, že jde o prodlužování legislativního procesu. „Ale ten bývá prodlužován i tady ve Sněmovně ,“ dodává.