Sezona vodáků a cyklistů nekončí, láká je slunečné počasí

UDÁLOSTI: Turistická sezona je delší než obvykle (zdroj: ČT24)

Vodácká sezona nekončí. O víkendech je zájem o vypůjčení lodí dokonce podobný jako o prázdninách. Plné jsou také cyklostezky a penziony. Pomáhá slunečné a teplé počasí, které je dokonce příznivější než v polovině prázdnin. Sobota dokonce přinesla teplotní rekordy na 46 stanicích, nejvíc naměřili meteorologové v Řeži u Prahy - 32 stupňů Celsia.

Léto ještě není babí, nýbrž plnohodnotné. Poznat je to zejména na místech, která obvykle zažívají vrchol o prázdninách – cyklostezkách a řekách. Například na Ohři je zájem o vypůjčení lodí na září nebývale velký. „Zářijové víkendy jsou vzhledem k tropické předpovědi srovnatelné s prázdninovými víkendy,“ zdůraznila Hana Červenková z loketské půjčovny.

Řeka se nevyprazdňuje ani v pracovní dny, lidé díky příznivému počasí neváhají vzít si dovolenou. „Rozhodli jsme se na poslední chvíli,“ poznamenala vodačka Gabriela Klimtová.

Plné jsou také cyklostezky a penziony. „Víkendy jsou obsazené převážně skupinami,“ uvedl majitel loketského penzionu Petr Vůjtěch.

Ne vždy je září tak teplé jako letos. Na západě Čech ještě vzpomínají na podmínky, které touto dobou panovaly v roce 2010. „Na Klínovci už poletoval sníh s deštěm. Takže můžeme říct, že toto září je velmi krásné,“ upozornil spolupracovník Českého hydrometeorologického ústavu ze Šindelové Rudolf Kovařík.

I přes příznivý závěr sezony ale nejspíše nebude letošní rok rekordní. Měsíce totiž jenom jako by si prohodily pořadí. Zatímco začátek září je teplý a slunečný, na přelomu července a srpna pršelo a bylo chladno. Lidé proto zamluvené pobyty často odříkali.