Místo želízek shání policie nenápadné řemínky. Utéct z nich stejně nelze

UDÁLOSTI: Policie dostane nová jednorázová pouta (zdroj: ČT24)

Nikoli želízka, nýbrž na pohled tenké provázky nasazují v poslední době policisté stále častěji lidem, které zadrží například při větších shromážděních. Nehrozí, že by se z nich zadržený vyprostil, a na rozdíl od klasických „želízek“ není ani větší problém, když o ně policista přijde. Jsou však jen na jedno použití. Stát proto shání další, vypsal zakázku na deset tisíc jednorázových pout v hodnotě 327 tisíc korun.

Jednorázová pouta sice vypadají ve srovnání s obvyklými ocelovými slabá, ale uniknout z nich nelze. Popruhy vydrží váhu až 200 kilogramů, a když policie pouta zapne, už není možné rozepnout je. Spoutaného vysvobodí až přeříznutí řemínků.

Výrobce jednorázových pout Břetislav Košťál upřesnil, že policisté používají řemínky například při hromadných zásazích. „Policista má u sebe jedna svá pouta, ale ta jsou v podstatě na nic. Jsou evidovaná, a když má zadržovanou osobu někam poslat, tak se s těmi pouty už nemusí setkat,“ upozornil. 

Policisté mají tři druhy jednorázových pout. Ke skutečnému nasazení slouží žlutá a černá, zatímco červená používají pro výcvik, neboť je lze bez problému uvolnit.

Nová pouta – včetně zásobníků a speciálních nožů – která stát pro policisty shání, zatím nepřipadnou přímo jí, půjdou zatím do skladů Správy státních hmotných rezerv. Podle mluvčího SSHR Pavla Švagra budou sloužit jako pohotovostní zásoby.