V této zemi skončí demokracie, komentoval exprimátor Svoboda trest za Opencard

Bývalé primátory Bohuslava Svobodu (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) soud potrestal za Opencard – jsou to první politici odsouzení ve spletité kauze, která začala za éry jejich předchůdce Pavla Béma (ODS). Svoboda dostal podmíněný trest dva a půl roku, Hudeček dvouletou podmínku.

Vinen je podle soudu i Svobodův tehdejší náměstek Josef Nosek, který dostal dvouletou podmínku. Nejpřísnější potrestání si podle soudu zaslouží někdejší radní pro IT Eva Vorlíčková a šéf magistrátního IT odboru Jan Teska. Oba dostali tříletou podmínku.

Deset z 15 obžalovaných soud viny zprostil. Rozsudek není pravomocný. Všichni odsouzení se okamžitě odvolali. Případ tak projedná Vrchní soud v Praze. 

Obžalovaným hrozilo dva až osm let

Státní zástupce Tomáš Lejnar považuje podmíněné tresty za adekvátní. Případné odvolání zváží až po prostudování rozsudku. „Tresty jsou v souladu s mým návrhem. Je tam jenom úmysl nepřímý, takže tam rozhodně nebyly důvody ukládat nějaký represivní trest,“ doplnil. Žalobce chtěl trest ještě pro externího člena hodnotící komise Aleše Němečka, toho ale soud osvobodil. 

Trochu jsem věřil, že původní záměr, který byl do případu vložen, narazí na zdravý rozum nějakého silného pána, který řekne: 'Hele, neblbněte, je to kravina.' Narazili jsme ale na člověka, který se projevil buď jako slaboch, nebo byl záměr příliš velký a on nemohl vůči svým kolegům a po 3,5letém procesu vypadat, že to bylo zbytečné.
Tomáš Hudeček
bývalý pražský primátor

Pražský městský soud uznal čtyři radní a úředníka Tesku vinnými jednak z porušení povinnosti při správě cizího majetku, jednak z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Tím, že v dubnu 2012 prosadili dvě smlouvy s firmou Haguess, podle soudu způsobili Praze škodu nejméně 17,7 milionu korun. 

Podle předsedy soudního senátu Alexandra Sotoláře postupovali „s vědomím nevýhodnosti licenčního modelu a neúměrných nákladů“ a „porušili závažným způsobem pravidla zadávacího řízení“, když Haguess zásadním způsobem zvýhodnili. 

Soudce: Problémy Praze způsobili jiní

Soudce ale také uznal, že problémy Praze způsobili jiní: „Při ukládání trestu soud zohlednil specifické okolnosti případu. Nepochybně nevytvořili situaci, kterou byli v určité chvíli nuceni řešit. Rozhodně nebyli těmi, kdo by měli nějaký prospěch. Naopak soud má za to, že není důvod nevěřit, že byli vedeni snahou vyřešit danou záležitost tak, aby šlo o řešení pro hlavní město co nejlepší.“

Proto také soudce každému z odsouzených uložil zaplatit Praze 40 000 korun s úroky, ačkoliv podle rozsudku způsobili městu škodu nejméně 17,7 milionu. Se zbytkem nároků odkázal Prahu do civilního řízení. „Nevyvození trestní odpovědnosti by bylo v rozporu s principy právního státu,“ reagoval soud na argument obhajoby, že politická rozhodnutí je třeba posuzovat specifickým způsobem.

Soud v kauze projektu opencard
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Všichni obžalovaní vinu odmítají. Hájí se právě tím, že projekt Opencard byl dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma, který se snažili vyřešit nejlépe, jak mohli. Lidé, kteří si vyhlášení rozsudku přišli poslechnout, dávali hlasitě najevo, že na lavici obžalovaných by měli správně sedět ti, kdo projekt vytvořili.

Soud neřešil podstatu a smysl projektu Opencard, ale jedno konkrétní politické rozhodnutí, které se stalo dlouho po mém odchodu z čela města a já s ním skutečně nemám vůbec nic společného.
Pavel Bém
exprimátor Prahy

Hudeček: Nezbývá nic jiného než dál bojovat

Hudeček už se proti rozsudku odvolal. Kauza podle něj vznikla s jasným politickým záměrem. Považuje také za zásadní, že o rozsudku rozhodoval právě soudce Sotolář. Ten totiž uznal vinnými i magistrátní úředníky v první větvi kauzy Opencard. „Svým rozhodnutím potřeboval i trošku dokázat, že předtím postupoval řádně, což všichni ví, že také moc ne,“ poznamenal Hudeček s tím, že nezbývá nic jiného, než bojovat dál.

Bývalý primátor při odůvodnění rozsudku často dělal nesouhlasná gesta, v jednom okamžiku se neudržel a směrem k soudci nahlas pronesl: „To si děláte srandu, ne?“ Nelíbilo se mu především to, že soudce uznal vinu pěti lidí i přes to, že sám připustil, že problém Opencard nezpůsobili, že ze zvýhodnění firmy Haguess neměli žádný prospěch a že chtěli celou záležitost vyřešit co nejlépe pro Prahu. 

Svoboda: Rozsudek může ohrozit demokracii

Podle Svobody je rozsudek vzkazem pro všechny komunální politiky a může ohrozit demokracii v Česku. „Jsem přesvědčený, že obecní zastupitelstva přestanou rozhodovat,“ řekl po vyhlášení rozsudku. Stejně jako Hudeček upozornil na to, že je soud potrestal, ačkoliv zároveň připustil, že nic neudělali a nic tím nezískali. „Proces byl objednaný, protože jsem já a moji lidé šlápli na kuří oko, když jsme začali dělat pořádek v dopravním podniku a řešit Prahu,“ dodal. 

Tak to prostě nejde, skončí demokracie v této zemi. Víte dobře, že jsem sám požádal sněmovnu, aby mě vydala. Nelituju toho. Myslel jsem si, že to ukáže, že v této zemi je spravedlnost. Dámy a pánové, máme ještě pořád hodně proti čemu bojovat. Hodně, až moc.
Bohuslav Svoboda
bývalý pražský primátor (ODS)

ODS v reakci na rozsudek uvedla, že má pochybnosti o nestrannosti české justice. Verdikt považuje za kriminalizaci politického rozhodnutí. „Zajímalo by mě, na jak dlouho půjde do vězení ministr Ťok za podepsání smlouvy s firmou Kapsch,“ uvedl předseda pražské ODS Filip Humplík v narážce na postup Ťoka, jehož úřad prodloužil bez soutěže smlouvu s firmou Kapsch na provoz mýtných bran.

Podle obžaloby magistrátní úředníci v březnu 2012 nesprávně stanovili předpokládanou hodnotu veřejné zakázky na celý projekt. Materiál s jednomyslným doporučením přijetí nabídky firmy Haguess pak byl předložen radě hlavního města, která o dva měsíce později schválila uzavření smlouvy.

Obvinění tvrdí, že uzavření smluv byla jediná možnost, jinak by se musel systém Opencard zastavit, nebo by zkolaboval. Firma Haguess totiž byla výhradním držitelem licencí k Opencard a jako jediná mohla spravovat systém.

Podle bývalých radních byly smluvní vztahy špatně nastaveny už v roce 2006, kdy stál v čele Prahy Bém. „Orgány činné v trestním řízení by se proto měly zabývat skutečnými viníky současné situace,“ domnívá se i předseda pražských zelených a pražský zastupitel Ondřej Mirovský. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle státního zástupce Tomáše Lejnara se ale u soudu podařilo prokázat, že byl porušen zákon o veřejných zakázkách. Ve své závěrečné řeči uvedl, že kdyby zakázku nedostal Haguess, tak kolaps celého systému nehrozil. Nefungovalo by podle něj jen vydávání karet.  

Deset obžalovaných soud viny zprostil. Osvobození se týká současných zastupitelů Lukáše Manharta, Václava Novotného a Pavla Richtera (všichni TOP 09). Dále bývalé radní pro školství Heleny Chudomelové, bývalého radního pro životní prostředí Radka Lohynského a současného starosty Prahy 18 Ivana Kabického. Bez trestu jsou i zaměstnanci magistrátu Štěpán Hladík a Veronika Pražáková a členové hodnotící komise Aleš Němeček a David Kučera.