Nezaměstnané čeká zvýhodnění za veřejnou službu

Uchazeči o zaměstnání, kteří by byli ochotni odpracovat aspoň dvacet hodin veřejné služby měsíčně, budou zřejmě opět finančně zvýhodněni. Změnu má přinést senátní novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, kterou schválila dolní komora.

Senátní návrh předpokládá, že lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí déle než půl roku a nevykonávají veřejnou službu nebo krátkodobé zaměstnání, by nadále dostávali jen částku na úrovni existenčního minima. Pokud lidé v hmotné nouzi aktivní budou, částka se jim bude zvyšovat. Měli by navíc dostávat čtyřicet procent rozdílu mezi životním a existenčním minimem. Mohla by dosáhnout částky životního minima, případně i vyšší sumy.

Novelu nyní dostane horní komora k projednání přijatých poslaneckých úprav. Podle jedné z nich mají krajské úřady práce poskytovat obcím až tisíc korun jako příspěvek na pracovní prostředky pro osoby vykonávající veřejnou službu. Úřady by podle poslanců také měly brát při přidělování veřejné služby ohled na vzdělání a praxi klientů.

Navzdory podpoře sněmovního sociálního výboru sněmovna nepřijala návrhy Zuzany Kailové (ČSSD), podle nichž mohla být odměna za práci v rámci veřejné služby postavena na úroveň minimální mzdy. Poslanci také neschválili návrh poslanců z KSČM, aby zaměstnanci dostávali náhradu mzdy v prvních třech dnech nemoci.

Skuteční majitelé firem a fondů budou možná v nové evidenci

Poslanci na své aktuální schůzi přijali i novelu zákona proti praní špinavých peněz. Skuteční majitelé firem a svěřenských fondů tak zřejmě budou v nové evidenci. Osamostatní se taky finanční analytický útvar, jenž nyní spadá pod ministerstvo financí.

Pokud normu schválí i Senát a podepíše prezident, evidenci skutečných majitelů povedou rejstříkové soudy. Budou se do ní zapisovat nejen údaje o datu narození nebo bydlišti, ale třeba i o hlasovacích právech. V evidenci budou vedeny i údaje, které budou vysvětlovat, proč je daný člověk skutečným majitelem.

Údaje se budou poskytovat jen kvůli vybraným trestným činům souvisejícím s praním špinavých peněz nebo s terorismem. Přístup k rejstříku budou mít například soudy, policie a zpravodajské služby. O výpis budou moci podle doporučení rozpočtového výboru žádat i osoby, které budou v rejstříku zapsané.

Skutečným majitelem má být podle zákona každý člověk, který má fakticky nebo právně možnost vykonávat rozhodující vliv ve firmě, svěřenském fondu nebo třeba podílovém fondu. Firmy budou muset vést a aktualizovat údaje potřebné ke zjištění a ověření totožnosti svých skutečných majitelů.