Kontroly, čím lidé doma topí, chce napadnout pravice u Ústavního soudu

Úředníci by od příštího roku měli mít právo kontrolovat přímo v domácnostech, čím lidé topí ve svém kotli. Tomu, kdo by k sobě kontrolu nepustil, by pak hrozila pokuta až 50 000 korun. Počítá s tím novela zákona o ochraně ovzduší, kterou k nelibosti pravicové opozice schválila sněmovna. ODS a TOP 09 ji nyní chtějí napadnout u Ústavního soudu.

Fyzická kontrola kotle v domácnosti by byla podle předlohy až krajním řešením. Norma předpokládá, že prověrka by mohla přijít, pokud se důvodné podezření na porušení zákona objeví opakovaně. Úředníci budou muset majitele nejprve písemně vyzvat, aby zjednal nápravu s informací, co v opačném případě může nastat.

Podle kritiků ovšem nová úřední kompetence prolamuje domovní svobodu. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek je přesvědčený, že se má ochrana ovzduší řešit jinými instrumenty: „Jsme přesvědčeni, že ústavní stížnost má v této situaci smysl.“ Souhlasí s ním i předseda ODS Petr Fiala. „Tuto věc nemůžeme nechat jen tak. Chceme, aby Ústavní soud posoudil, zda nejsou porušována ústavní práva občanů,“ uvedl.

Zastánci naopak mluví o právu na příznivé životní prostředí. „Nejsem velkým příznivcem regulací, ale v tomto případě nebylo jiné cesty. Uznává se, že lokální topeniště jsou významný zdroj znečištění, ale pět let marného snažení nevedlo k tomu, že by se situace spalování v rodinných domcích zlepšila – takže já jsem pro,“ reagoval na rozhodnutí sněmovny Vladimír Rimmel, konzultant ostravského centra EIA; právě severní Moravu trápí smog s každou topnou sezonou.

Jak ve vysílání ČT24 uvedl vedoucí katedry ústavního práva na pražských právech Aleš Gerloch, kontrola kotle zásah do základního práva představuje, zároveň ale upozornil, že Listina základních práv a svobod zná výjimky.

„Vedle domovní prohlídky umožňuje i jiné zásahy a jedním z důvodů je ochrana života a zdraví. Tradičně to bylo vykládáno jako situace, kdy je ohrožen život nebo zdraví osoby, která je v obydlí, ale je třeba také říct, že může dojít k zásahu do práva na zdravé životní prostředí – a i to by při posuzování mohlo hrát roli,“ uvedl.

Precedens už tady je, říká ministr

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) věří, že novela před Ústavním soudem obstojí. „Reálně těch případů (kontrol) bude minimum, především sázíme na to, že tady bude určitý preventivní účinek normy,“ řekl. Dnes podle něj obce nemají možnost spalování různých materiálů postihnout.

Úpravu prý ministerstvo probíralo s řadou expertů, podle kterých splňuje všechny požadavky, aby vyhověla ústavě, dodal ministr. „Jeden z ústavních principů se týká i ochrany životního prostředí. Myslíme, že po více než roční debatě se to vyvážení (ústavních principů) podařilo nastavit dobře,“ domnívá se Brabec.

Podobný princip už prý funguje v zákoně o ochraně zdraví, kdy mohou při zvýšené hladině hluku do domácností vstoupit pracovníci hygienické stanice. „Pro mě je daleko větší ohrožení emise karcinogenních látek, než třeba ze zvýšené hladiny hluku,“ řekl ministr. Když už postup jednou sněmovna schválila v analogickém případě, není jasné, proč by měl přijít v tomto případě návrh na zrušení zákona, uvedl Brabec.