Vyrobeno v ČR? Novela zavádí pravidla pro označování potravin

Pokud není potravina vyrobena v Česku a z českých surovin, nebude možné ji označovat logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku. Novela potravinářského zákona, která ve středu vstoupila v platnost, má také sjednotit způsob informování o původu nebalených potravin.

Takzvané nezpracované potraviny, jakými jsou například mléko nebo chlazené kuře, musí ze sta procent pocházet z Česka, aby mohly nést toto označení. Suroviny u potravin zpracovaných musí pocházet ze 75 procent z ČR a musí tu být zpracované.

„Potraviny obsahující suroviny, které se u nás neprodukují, jako například kakao nebo mořské ryby, je možné označit pouze slovně – vyrobeno v České republice,“ uvedl ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna.

  • Podle novely zákona o potravinách mají výrobci zakázáno označovat potraviny logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nejsou potraviny vyrobené v Česku a z českých surovin. 
  • U potravin, které se skládají z více složek, musí být obsah českých částí minimálně 75 procent, přikazuje novela. Naopak české výrobky se mohou označit vlaječkou s nápisem Česká potravina.
  • Zdroj: ČTK

Novela také sjednocuje způsob informování o nebalených potravinách u ovoce, zeleniny, hovězího, vepřového a drůbežího masa. „Nově bude uváděn výrobce potraviny, což považujeme za klíčové, protože zákazník se neměl šanci toto dozvědět,“ uvedl Koberna a dodal, že povinné bude také značení alergenů.

Jaký podíl má české zboží na trhu?

Podle dřívějších vyjádření prezidenta Agrární komory Miroslava Tomana by potravináři chtěli, aby až osmdesát procent zboží v českých obchodech tvořily tuzemské výrobky. To je však podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) obtížné s ohledem na jednotný trh EU. „Jsou tady jiné státy, které podobné pokusy zkoušejí, ale žádný stát neměl takto vysoko nastavenou hodnotu na 80 procentech,“ řekl ministr.

Podle něj například v Rumunsku je nyní podíl povinného tamního zboží v řetězcích na 50 procentech. Chce napřed zjistit, jaký podíl českého zboží v českých obchodech je už nyní, v některých supermarketech podle něj může být tento podíl nad 50 procenty.