Protikuřácký zákon se vrací do sněmovny. Němeček věří, že poslanci „opravnou zkoušku“ zvládnou

Poslancům skončily letní prázdniny a hned na první zářijové schůzi budou znovu projednávat takzvaný protikuřácký zákon. V květnu předloha ministra zdravotnictví neuspěla, když nezískala hlasy od některých poslanců za ANO. Jenomže to vyvolalo koaliční přestřelku a vláda pak do sněmovny poslala prakticky totožný zákon znovu. Teď ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) doufá, že sněmovna „opravnou zkoušku“ zvládne. Zrychlené schvalování normy už v úvodním kole vetovaly opoziční kluby ODS a TOP 09. Po prvním čtení teď předlohu projedná sněmovní zdravotnický výbor.

„Kouření prokazatelně škodí zdraví. Normální není kouřit, ale normální je nekouřit,“ řekl na podporu normy zpravodaj Jaroslav Krákora (ČSSD). Podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) je nutné se zákonem pohnout, podotkl ale, že v klubu TOP 09 a Starostů jsou na něj různé názory.

„Jdeme z extrému do extrému,“ kritizoval předlohu Jan Klán (KSČM), ač je podle něj lépe propracovaná než původní verze. Klán avizoval hned čtyři pozměňovací návrhy, které by v různých variantách úplný zákaz kouření v restauracích zmírnily. K obdobnému kroku je nachystán i Marek Benda, podle kterého lidé kouřit nepřestanou. „Místo abychom jim dali odvětranou místnůstku, nutíme je, aby šli na ulici,“ řekl.

Našel bych tam oblasti, ve kterých bych dokázal říct, že ze zdravotního hlediska by mohl být ještě přísnější, elektronické cigarety nebo vodní dýmky.
Rostislav Vyzula
předseda sněmovního zdravotnického výboru

„Vzájemně se nepřesvědčíme,“ komentoval diskusi ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Už dopoledne řekl, že věří tomu, že dolní komora „opravnou zkoušku“ zvládne. Na brífinku ale odhadoval, že se zákon bude projednávat spíš měsíce než týdny. Zdravotnický výbor bude mít na projednání normy měsíc místo obvyklých dvou. Sněmovna nepodpořila Bendův ani Klánův požadavek, aby se předlohou zabývaly i ústavně-právní výbor a výbor pro veřejnou správu.

Těžkosti s prvním pokusem

V květnu zákon nebyl schválen, protože ho nepodpořili někteří poslanci ANO. Vadila jim možnost zavedení oddělených kuřáren v restauracích, kterou pomocí pozměňovacího návrhu prosadil právě poslanec Benda.

Přitom se ukázalo, že pro tento návrh zvedli ruku i někteří poslanci Babišova hnutí včetně šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka, který se za to později omlouval. Nakonec ke schválení celého zákona chybělo osm hlasů – z poslanců koaličního hnutí ANO přitom hlasovala pro vládní návrh jen zhruba čtvrtina, konkrétně 13 zákonodárců.

Jenomže postup ANO vyvolal koaliční roztržku: zbylé dvě strany upozorňovaly na porušení koaliční smlouvy a hovořily o podlehnutí tabákové lobby. Ostrá slova volil i ministr Němeček: „Považuji to za hrubé porušení koaliční dohody, protože šlo o vládní návrh. Musím konstatovat, že práce stovek a stovek hodin, která nás mohla velmi výrazně posunout v ochraně nekuřáků, spadla.“

Benda bude návrh předkládat znovu, koalice by pro něj hlasovat neměla

Koalice se pak dohodla, že vláda předloží do sněmovny zákon znovu, a to včetně pozměňovacích návrhů, které získaly ve sněmovně podporu. Ovšem s výjimkou Bendova návrhu – poslanec ODS prý bude oddělené kuřárny navrhovat znovu, teď už by ale podle koaliční dohody neměl získat podporu.

Ministr zdravotnictví proto věří, že zákon na druhý pokus schválen bude. „Byl jsem ujištěn, že havárie v rámci klubu hnutí ANO se už nestane. Klub ANO to vyhodnotil jako věc, která by se neměla opakovat,“ řekl. Věří, že k podpoře přispěje i tlak veřejnosti. 

Pozměňovací návrhy původní verzi zmírnily

Vládní návrh obsahuje zákaz kouření cigaret či doutníků v restauracích, ale ponechává možnost tam kouřit vodní dýmky a elektronické cigarety. Zákaz kouření má platit i na nekrytých zastávkách veřejné dopravy či v zoo s výjimkou vnějšího prostoru vyhrazeného ke kouření.

Zákon také upravuje zacházení s alkoholem. Původní návrh umožňoval na sportovní akci přístupné veřejnosti prodej a podávání alkoholických nápojů do 4,3 procenta objemového alkoholu, tedy piva. Teď je v návrhu povolené i víno. Další zmírnění pak platí pro trhy: v původním návrhu byl příležitostný prodej alkoholu povolen jen na výročních trzích, teď je možný na jakémkoliv trhu (třeba bleším).

Změny v protikuřáckém zákoně
Zdroj: ČT24