Další kampaně odstartovaly: Komunisté chtějí odchod z NATO, ODS vyvažovat moc vlády

V první zářijové pondělí odstartovaly další předvolební kampaně do říjnových krajských a senátních voleb. Komunisté chtějí svou senátní kampaň využít k šíření petice, k jejímž požadavkům patří referendum o vystoupení České republiky z NATO a zákaz případného vyslání českých vojáků na hranice s Ruskem. ODS chce zase voliče přesvědčit, že není dobré, aby všude vládli zástupci současné vládní koalice. Chce se také prezentovat jako alternativa, jak vyvážit moc vlády a prezidenta.

Poslankyně a předsedkyně pražské KSČM Marta Semelová představila petici s heslem „Kdo stojí o střet s jadernou velmocí“, která je reakcí na červencové rozhodnutí NATO rozmístit čtyři mnohonárodní prapory v Polsku a v Pobaltí kvůli obavám těchto zemí z agresivní ruské politiky.

„NATO považujeme za válečnický pakt, který šíří chaos a destabilizuje regiony v celém světě,“ uvedla Semelová. Podle textu petice prý NATO rovněž může za humanitární pohromy a „živí teror a migrační vlny“.

Petice také žádá vládu, aby nepřipustila „rozmístění cizích vojsk, základen a zbraní na našem území“. Petiční výbor tvoří mimo jiné spisovatelka Lenka Procházková, režisér Zdeněk Troška, europoslanec KSČM Jaromír Kohlíček nebo mluvčí iniciativy Ne základnám Eva Novotná.

Kampaň k senátním volbám v Praze bude podle Semelové opřena o práci zastupitelů. Prioritní bude práce, bydlení nebo dostupná zdravotní péče. „Chceme se soustředit také na dopravu, mír a bezpečnost,“ dodala Semelová.

Zahájení kampaně KSČM pro senátní volby
Zdroj: ČT24

Kandidáty jsou v Praze 11 ekonomka a předsedkyně kontrolního výboru Prahy 10 Jana Čunátová, která by mimo jiné chtěla do ústavy vrátit právo na práci. Lektorka bulharštiny Ludmila Nedělková se chce zaměřit na sociální problematiku a potírání kriminality v Praze 10. Zastupitel Prahy 17 Pavel Franěk, bývalý ředitel odboru cestovního ruchu ministerstva pro místní rozvoj, se chce zasazovat mimo jiné o lepší čerpání peněz z fondů EU. Do Senátu bude kandidovat v Praze 6.

KSČM má nyní v Senátu jediného člena, na vlastní senátorský klub v historii horní komory zatím nedosáhla. Svou krajskou kampaň komunisté zahájili už v sobotu velkým předvolebním setkáním v podhradí Kunětické hory na Pardubicku.

ODS chce vyvažovat

Svou předvolební strategii pro říjnové krajské a senátní volby odhalili také občanští demokraté. Předseda strany Petr Fiala stanovil jako jeden z cílů ODS přesvědčit voliče, že není dobré, aby všude vládli zástupci současné vládní koalice. Chce se také prezentovat jako alternativa, jak vyvážit moc vlády a prezidenta. Strana také představila nové volebí heslo, které zní: „Strana pro ty, kteří věří ve svobodu a vlastní schopnosti“.

„Cílem je přesvědčit voliče o tom, že není dobré, aby všude vládli titíž, že moc se musí vyvažovat,“ uvedl Fiala. Podle něj od velkých měst po Pražský hrad vládne ČSSD s komunisty nebo s ANO a z politiky se vytratil obsah. „Politika nemůže být jen o rozdávání koblih,“ dodal v narážce na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Vicepremiér Babiš se podle Fialy už tři roky tváří, že je stále v opozici.

ODS chce v regionálních volbách řešit rozpor, proč se ekonomice daří, ale mnozí občané včetně živnostníků a drobných podnikatelů se mají hůře. Cestu vidí v omezování byrokracie, s níž přišla současná vláda, která podle Fialy recepty nemá.

Zahájení kampaně ODS pro krajské a senátní volby
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Místopředseda a senátor ODS Miloš Vystrčil poznamenal, že levice má v Senátu pohodlnou většinu, což brání horní komoře plnit roli pojistky proti špatným zákonům. Zlepšit to může 22 senátorských kandidátů ODS.

Kraje podle kandidáta na plzeňského hejtmana Martina Baxy po osmi letech vlády socialistů a často i komunistů stagnují. ODS je chce modernizovat a zajistit, aby z nich mladí neodcházeli.

ODS, která dříve většině krajů vládla, nyní obhajuje 102 mandátů krajských zastupitelů z 675. V senátních volbách usiluje přinejmenším o znovuzvolení osmi ze svých 14 senátorů.

ANO může v krajích jen získat, v Senátu si zřejmě polepší

V některých krajích představilo své kampaně také hnutí ANO, které v krajských volbách může jen získat. Před čtyřmi lety totiž v těchto volbách nekandidovalo. V Senátu pak hnutí disponuje čtyřmi senátory. Vlastní senátorský klub má díky spolupráci s Alenou Dernerovou (za Severočechy.cz). Předpokládá se, že s ohledem na průzkumy bude nejvážnějším soupeřem ČSSD v boji o ovládnutí regionů.