Parazituje na problémech soužití s Romy, opřel se Sobotka do Babiše

Babiš se omluvil za výrok o romském koncentračním táboře v Letech (zdroj: ČT24)

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se omluvil za slova o romském koncentračním táboře v Letech. Výrok zároveň označil za vytržený z kontextu. Při návštěvě Varnsdorfu podle serveru Aktuálně.cz řekl, že v Letech byl pouze pracovní tábor, ve kterém skončili ti, kteří nechtěli pracovat. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i další politici Babišovy výroky ostře odsoudili. Premiér později přitvrdil. Uvedl, že Babiš překročil hranici mezi populismem a náckovstvím.

„Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To co píší v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ citoval ve čtvrtek slova Babiše server Aktuálně.cz

Babiš se druhý den na tiskové konferenci hájil, že jeho slova byla vytrhnuta z kontextu: „Debatoval jsem s občany na chodníku a bohužel tisíckrát opakovaná lež je pravda. Pravděpodobně jsem se neobratně vyjádřil… Samozřejmě odsuzuji holocaust, odsuzuji koncentrační tábory… Pokud jsem se někoho dotkl, tak se všem omlouvám.“

Na vicepremiérův výrok ale ještě před jeho omluvou reagovala řada politiků. Podle premiéra by se měl jet do Let podívat a seznámit se s fakty. V pátek pak Sobotka v prohlášení na Facebooku uvedl, že Babiš politicky parazituje na problémech soužití s Romy: „V doprovodu novinářů zajel do vyloučené lokality a strašně se divil, jak to tam vypadá. Vypomohl si nepravdivou historickou paralelou, idealizující poměry v koncentračním táboře v Letech, za kterou by se nemusel stydět žádný z představitelů tehdejšího protektorátu, ale ani současné extrémní pravice.“ 

Mezi populismem a náckovstvím je velmi tenká hranice. Obávám se, že ministr financí ji teď svými výroky překročil… Na jeho místě bych zajel do Let a na dlouho sklonil hlavu před památníkem mužů, žen a dětí, kteří buď skončili svůj život v Osvětimi, nebo byli utýráni nelidskými poměry, které v táboře panovaly.
Bohuslav Sobotka

Dienstbier chce Babišovy výroky řešit na vládě

Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) by měl Babiš odejít z politických funkcí. Téma chce řešit i na jednání vlády: „Zpochybňování holocaustu v jakékoliv podobě je naprosto nepřijatelné a nemístné… Kdyby tu byla dostatečně silná politická kultura, tak by politik po takovém výroku nemohl vydržet ve funkci ani hodinu, pokud by se výrok ukázal jako autentický. Andrej Babiš ho přiznal.“

Popírání holocaustu je trestný čin. Dienstbier v této souvislosti připomněl, že za v podstatě identický výrok na adresu tábora v Osvětimi byla v pátek v Německu odsouzena na osm měsíců 87letá pravicová extremistka. Orgány činné v trestním řízení by se proto podle něj měly Babišovými výroky zabývat. 

„Pokud byl výrok takto řečen, tak je naprosto nepřijatelný a reakce je naprosto přiměřená… Vysvětlení a omluva nebyla dostatečná,“ reagoval na vyjádření Dienstbiera vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Když Babišova slova slyšel poprvé, myslel si dokonce, že jde o podvrh. K odchodu z funkce ale nikoho vyzývat nechce. „Je to záležitost politické kultury a sebereflexe. Takové věci se prostě stát nemohou,“ poznamenal. 

Tábor Lety začal fungovat v roce 1940 formálně jako kárný pracovní a určený byl pro osoby, které se – dobovým slovníkem – štítily práce. Romové tvořili necelých deset procent vězňů, dále šlo o tuláky nebo bezdomovce.

Změna nastala v roce 1942, kdy Lety změnily své určení na sběrný tábor (židovským ekvivalentem sběrného tábora byl na českém území Terezín). Od srpna 1942 se hovoří o táboře určeném pro „potírání cikánského zlořádu“. Dozor zde po celou dobu nevykonávali nacisté, ale dozorci z řad českého četnictva.

Do května 1943 táborem prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne šest set romských vězňů. Do druhé světové války žilo na území dnešního Česka odhadem do deseti tisíc českých Romů; nacisté podle odhadů zavraždili devadesát procent jejich populace. 

Romský koncentrační tábor v Letech
Zdroj: ČTK

Jakékoliv zlehčování nacistické genocidy a jejích obětí označil za nemístné i místopředseda KSČM Josef Skála a místopředseda ODS Martin Kupka. Podle předsedy poslaneckého klubu Úsvitu Marka Černocha je na Babišovi, aby vyvodil důsledky: „Žádný rozumný člověk nezpochybňuje holocaust, koncentrační tábory a válečné hrůzy.“

TOP 09 podle svého předsedy Miroslava Kalouska ve sněmovně navrhne zařazení mimořádného bodu, který by se Babišovými slovy zabýval: „Sněmovna by měla vyzvat ministra k omluvě a rezignaci. Chceme-li zůstat civilizovanou zemí, nepřipadá jiné řešení v úvahu… Je tam zjevný obdiv k praktikám třetí říše, jak se dokázala vypořádat s romskou otázkou.“ Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) považuje Babišova slova také za nepřijatelná a vnímá je jako důvod k rezignaci.

Vepřín v Letech řeší vlády už 18 let

V důsledku vyhlazovací politiky nacistického Německa zemřelo až půl milionu evropských Romů, některé odhady ale hovoří i o osmi stech tisících obětí. Sdružení Romea v souvislosti s Babišovými výroky na webu zveřejnilo svědectví lidí, kteří koncentrační tábor v Letech přežili. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Na místě někdejšího tábora stojí v současnosti vepřín a české vlády tuto nedůstojnou okolnost řeší již osmnáct let. Babišova slova padla ve chvíli, kdy se jeho kabinetní kolegové Jiří Dienstbier a Daniel Herman přiblížili dohodě na vykoupení celého areálu. Podle Hermanova srpnového vyjádření by celý odkup měl proběhnout v průběhu nadcházejících dvanácti měsíců. 

Spory poslanců o Babišův výrok

Poslanec Lukáš Pleticha (ČSSD) řekl v pořadu Události, komentáře ČT, že Babiš lovil hlasy ve Varnsdorfu, kde problém v soužití je a byly tam před třemi lety i velké nepokoje. Na druhé straně vítám, že se omluvil, dodal poslanec. 

Babišův výrok hodnotím jako skandální, popírání holocaustu je v českém právním řádu trestným činem, ať to posoudí orgány činné v trestním řízení, uvedl ve stejném pořadu poslanec Martin Plíšek za TOP 09. Pokládá za nutné, aby se výroky Babiše příští týden zabývala Poslanecká sněmovna.

Poslanec za ANO Radek Vondráček zdůraznil, že se jedná o hrubé vytržení z kontextu. Andrej Babiš podle něho hovoří o tom, že než se to místo stalo místem hluboké tragédie a lidských neštěstí, tak to nějakou dobu opravdu byl pracovní tábor pro několik mužů, kteří tam byli zavírání. Poslanec řekl, že šlo o spontánní diskusi, „kdy si nehlídáte každou větu. Kdybychom tam dopsali míněno před rokem 1942, tak dojdete k závěru, že ta věta je opravdu v pořádku“. 

Vondráček je přesvědčen, že jeho stranický šéf mluvil o době, než „se to stalo koncentračním táborem… podstatné je, že to bylo vytrženo z kontextu… stejně se chlapsky omluvil, jestli se to někoho dotklo.“

Romská karta stále funguje, říká politolog

Politolog Bohumil Doležal se pak domnívá, že základní sdělení není historický spor o to, jak to bylo v Letech, ale to, čím se Andrej Babiš snažil publikum oslovit. Že je spousta lidí, kteří žijí asociálně, že politici dosud nic neudělali, a naznačil, že on by to dělal lépe.

„Jsem přesvědčen, že romská karta stále funguje. Když funguje uprchlická karta, proč by nefungovala romská karta, když tady určitý sociální problém opravdu je,“ řekl politolog. A dodal: „Ať se nám to líbí nebo ne, jisté body tím (Babiš) získá“.