Podle ombudsmanky ministerstvo neodškodňuje za dlouhé řízení

Podle ombudsmanky ministerstvo pro místní rozvoj neodškodňuje za dlouhé řízení (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj podle ombudsmanky záměrně neodškodňuje lidi, kteří se na něj obracejí se stížnostmi. Nároky mnohých přitom později uznají soudy. Nejčastěji se jedná o řízení před stavebními úřady. „Ministerstvo žádosti o odškodnění odmítá apriori, 75 lidí z 250 ministerstvo zažalovalo a 10 jich již uspělo,“ uvedla veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Pochybení resortů stojí desítky milionů ročně.

Náhradu škody za pochybení státu chtějí lidé nejčastěji po ministerstvu spravedlnosti. Loni vyhovělo jedenácti stem žádostem a vyplatilo přes devadesát milionů korun. Třeba ministerstvo vnitra za újmy zaplatilo téměř 600 tisíc a ministerstvo dopravy zase necelých 290 tisíc.

Podle Šabatové úřad stěžovatele neodškodňuje záměrně, ministerstvo s takovým obviněním nesouhlasí. Ombudsmanka ale žádá, aby vláda zjednala na ministerstvu nápravu. „Žádám, aby vláda uložila ministryni přijetí pravidel a zavedení dobré praxe,“ řekla Šabatová. Stížností veřejné ochránkyně práv se vláda bude zabývat v pondělí.

Neúspěšný žadatel: Ministerstvo žádost o odškodnění ignoruje

Dva a půl roku trvalo, než Jiří Červenka získal stavební povolení na přesun stodoly z jednoho svého pozemku na druhý. „Na původním místě jsme chtěli postavit v podstatě totéž, akorát s jinou střechou a s jiným využitím, to znamená garáž a střechu, ve které bude byt pro mladou rodinu,“ popsal neúspěšný žadatel o odškodnění Jiří Červenka.

Povolení získal, až když se do případu vložila ombudsmanka. Stodolu pak postavili za měsíc. Stavba garáže a bytu trvala půl roku. Po ministerstvu pro místní rozvoj pak chtěl odškodné za majetkovou i morální újmu. „První žádost byla zamítnuta, na druhý případ mi nebylo po devíti měsících od podání odpovězeno,“ upřesnil Červenka.

Vydáno pod