O prázdninách zemřelo po nehodách 126 lidí, je to nejméně za čtvrt století

Nejklidněji za posledních 25 let bylo o prázdninách na českých silnicích. Během července a srpna zahynulo po dopravních nehodách 126 lidí, což je historicky nízké číslo, oproti loňským prázdninám bylo obětí o 21 méně. Podle dopravní policie pomohlo příznivé počasí, paradoxně ale i dopravní uzavírky.

V srpnu letos zahynulo po dopravních nehodách 65 lidí, což není o mnoho příznivější číslo než loni. Výrazné zlepšení však přinesl červenec, kdy bylo dokonce méně mrtvých než v srpnu (61) a oproti minulému roku jejich počet klesl dokonce o devatenáct. Nejvíce tragických nehod se letos o prázdninách stalo ve Středočeském kraji, kde zahynulo 27 lidí, nejméně v Karlovarském kraji, kde po prázdninových haváriích již nebylo pomoci dvěma lidem.

Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch zlepšení připsal především počasí. Letos nebyla taková vedra jako loni. „Zejména druhá polovina července byla loni velmi teplá, tehdy jsme zaznamenali několik velmi tragických nehod po přejetí do protisměru. V letošním roce jich tolik nebylo,“ srovnal. Zlepšení přičítá i řadě dopravních uzavírek, které sice zkomplikovaly cestování, ale také zpomalily provoz. Lerch je ale také přesvědčen, že pomohla i preventivní kampaň.

Pomohlo podle něj, že se v médiích hodně mluvilo o nebezpečí, které přináší únavná cesta v horku na dovolenou. Řidiči v takových případech ztrácejí koncentraci a řádně se nevěnují provozu. „Zejména na delších cestách, kterých jsme se nejvíce obávali a kde v loňském roce byly velké rodinné tragédie, jsme letos v červenci takové nehody nezaznamenali,“ poukázal ředitel dopravní policie.

I prázdniny v posledních dvou letech přispěly k tomu, že po mnoha letech zlepšování začal celoroční počet mrtvých na silnicích opět stoupat. Kromě horkých letních měsíců k tomu přispěly také teplé zimy. Letos, kdy bylo relativně chladněji v zimě i v létě naznačovala zvrat nepříznivého vývoje již statistika za první pololetí. V prvních šesti měsících zahynulo při nehodách 230 lidí, což bylo nejméně minimálně od roku 1980.