Exsenátor Fischer chce po státu 300 milionů. Žaloba míří k Nejvyššímu soudu

Exsenátor Václav Fischer podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Nesouhlasí s pravomocným rozsudkem Městského soudu v Praze, který mu zamítl žalobu na 300 milionů korun. Peníze Fischer požadoval od státu kvůli údajně nesprávnému konkurznímu řízení. Informaci České televizi potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.

Odvolací soud letos v květnu pravomocně potvrdil rozsudek prvoinstančního Obvodního soudu pro Prahu 2, podle něhož je nárok na finanční odškodnění podnikatele a bývalého senátora promlčený a žalobu o desítky milionů korun zamítl.

Bývalý ředitel známé cestovky požadoval po ministerstvu spravedlnosti 300 milionů korun, které mu měly uhradit škodu vzniklou za údajně nesprávně vypsané a později zrušené konkurzní řízení, jež ho připravilo o podíly ve firmách Fischer, Fischer Air a VF Hotels. Podle Obvodního soudu pro Prahu 2 byl ale jeho nárok promlčený, o vzniklou škodu mohl žádat nejpozději na konci ledna 2008.

Václav Fischer podal žalobu na stát už dříve také kvůli zadržování dvou letadel. Dva boeingy zabavil správce konkurzní podstaty zkrachovalé firmy Fischer Air. Náhradu za ušlý zisk vyčíslil podnikatel na 334 milionů korun. Nejvyšší soud loni v dubnu jeho žalobu zamítl. Fischer následně podal ústavní stížnost.