Den před nástupem do vězení Dalík odletěl. „Vrátím se,“ slibuje

Lobbista Marek Dalík odsouzený na čtyři roky odletěl den před svým nástupem do vězení do zahraničí. Zpráva se rozšířila brzy ráno díky jeho fotografii z letiště, kterou zveřejnil na Twitteru europoslanec Petr Ježek (ANO). Serveru Neovlivni.cz Dalík napsal, že šlo o plánovanou cestu, o které předem informoval soudkyni. Trestu se prý nevyhýbá a 1. září do věznice nastoupí.

Dalík serveru Neovlivni.cz v sms zprávě potvrdil, že na snímku z letiště je skutečně on. Utéct ale prý nehodlá. „Ztratit se nechystám. Soudkyně informována předem. Zítra jsem zpět,“ napsal. Podrobnosti ke své cestě ale nesdělil.

Lobbista obdržel minulý týden výzvu od soudu, aby 1. září nejpozději ve čtyři hodiny odpoledne nastoupil do vazební věznice v Praze Ruzyni. Někdejší spolupracovník premiéra Mirka Topolánka si má za pokus o podvod při nákupu obrněnců Pandur odpykat čtyři roky.

Serveru Neovlivni.cz už dříve v rozhovoru řekl, že má z vězení strach: „To, že tam půjdu, už je jasné, ale smířený s tím nejsem. Jsem z toho vyřízený. To je lepší slovo než smířený. Že se stane zázrak, to si nemyslím. Spíš se bojím toho, abych to ve zdraví přežil. Minimálně psychicky, toho se bojím hodně.“

obrázek
Zdroj: ČT24

Pravomocný verdikt v kauze padl na konci května téměř po dvou letech od začátku soudního procesu. Pražský vrchní soud poslal Dalíka do vězení na čtyři roky, o jeden rok tak zmírnil původní rozsudek. Dalík musí zaplatit také peněžitý trest čtyři miliony korun. Pokud jej nezaplatí, stráví ve vězení o dva roky víc. Dalík vinu odmítá.

V červenci podali advokáti lobbisty dovolání k Nejvyššímu soudu. Argumentují v něm, že soudy nesprávně vyhodnotily důkazy a nebyly se schopny shodnout, co přesně měl někdejší nejbližší spolupracovník bývalého premiéra Mirka Topolánka udělat. Dovolání ovšem nemá odkladný účinek, a tak čeká lobbistu 1. září nástup za mříže.

Případ Pandur začal před pěti lety

Kauza kolem nákupu obrněných vozidel Pandur vypukla v roce 2011, kdy se Mirek Topolánek již stáhl z politiky. Bývalý zaměstnanec dodavatele Pandurů firmy Steyr Stephan Szücs tehdy vypověděl, že Dalík za to, že bude jednání o nákupu obrněnců pokračovat, požadoval osmnáct milionů eur.

Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Zároveň předstíral, že má vliv na zakázku.

Kolové obrněné transportéry Pandur II původně schválila již Paroubkova vláda v roce 2006. O rok později však nový Topolánkův kabinet dvacetimiliardovou zakázku zrušil kvůli porušení podmínek ze strany Steyru. Rakouská zbrojovka ale o půl roku později získala jiný kontrakt za 14,4 miliardy korun, podle kterého Česko koupilo 107 pandurů.