Filipiová: Babiš chce ovládnout VZP

Filipiová: Babiš chce ovládnout VZP (zdroj: ČT24)

Podle senátorky Daniely Filipiové (ODS) chce ministr financí Andrej Babiš (ANO) ovládnout VZP a zvětšit tak své impérium. Uvedla to v pořadu Interview ČT24. Řekla také, že nebude hlasovat pro návrh zákazu kouření v restauracích.

Andrej Babiš v souvislosti s opětovným zvolením Zdeňka Kabátka ředitelem VZP hovořil o podrazu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Byl to podle vás podraz, jak tvrdí Babiš?

Nechápu, v čem by to měl být podraz pana ministra Němečka. O řediteli VZP rozhoduje správní rada, není to politická funkce.

Jak dalece může ministr zdravotnictví ovlivnit volbu ředitele VZP?

Nijak.

O co tedy ministru Babišovi jde?

Jde mu o to, aby ovládl VZP. Asi ho zaskočilo, že neměl čas si to v tomto případě pořádně prolobbovat. Babiš je také v těžkém střetu zájmů, protože on sám vlastní zdravotnická zařízení. Nechápu, jakým právem do toho zasahuje.

Co si myslíte o návrhu ministra zdravotnictví Němečka, že by zdravotním sestrám stačily pouze čtyři roky na střední škole a jeden rok nástavby?

Myslím, že je to krok dobrým směrem. Umožníme tak vstup do zdravotní péče těm slečnám, které chtějí pracovat, ale z nějakého důvodu si netroufají na vysokoškolské vzdělání. Jde ale pouze o jeden krok, který sám o sobě není spásný.

V souvislosti se zdravotními sestrami se občas uvádí, že jsou z práce unavené a mají málo peněz. Souhlasíte s tím?

Mají málo peněz, to je nezpochybnitelné. Když nastupuje vysokoškolačka do práce za osmnáct tisíc korun, tak je to málo. Pokud jde o přetížení nebo o nějakou únavu, tam myslím, že záleží především na konkrétním člověku. Jsou sestry, které ta práce baví a jsou ochotné, ale jsou také sestry, po kterých když něco chcete, tak máte pocit, že je otravujete.

Obrázky na krabičkách kuřáky neodradí

Senát schválil návrh na zrušení nulové tolerance k alkoholu na kole. O vás je známé, že jste proti tomuto návrhu. Proč?

Jsem proti, protože cyklista je účastník silničního provozu. Nechtěla bych se dostat jako řidič do situace, kdy v podstatě omylem srazím opilého cyklistu a celý život budu žít s tím, že jsem zabila člověka, byť třeba ne vlastní vinou.

Už jako ministryně zdravotnictví jste v roce 2009 řekla, že nebudete prosazovat úplný zákaz kouření. Platí tato slova stále?

Platí. Já jako pravicový člověk si myslím, že bychom měli nechat lidi žít a dělat si, co chtějí. Dnes už existuje spousta restaurací, kde se nekouří. Toto rozhodnutí bych nechala na majitelích provozoven.

Vy sama jste kuřačka. Odradí vás obrázky, které budou od září na cigaretových krabičkách?

Neodradí, myslím, že neodradí nikoho. Zarputilý kuřák nepřestane kouřit.