Teplotní rekordy padly v neděli na sedmi místech, teď se mírně ochladí

Události: Poslední prázdninový víkend u vody (zdroj: ČT24)

Teplotní rekordy pro 28. srpen byly v neděli překonány na sedmi stanicích, které fungují alespoň 30 let. Vedra zasáhla zejména západní a střední Čechy. Vůbec nejtepleji bylo v Dobřichovicích, kde naměřili 34,8 stupně Celsia. Podle správců koupališť to ale už sezónu nezachrání. V porovnání s loňským tropickým létem jim tržby klesly někde až o desítky procent. Rekordy padaly také v sobotu, v pondělí se ale už mírně ochladí.

Další vysokou teplotu naměřili také v Brandýse nad Labem - 33,7 stupně Celsia, což ale tamní rekord nebyl. Nový rekord pro datum 28. srpna však mají v Tuhani, kde se teplota vyšplhala na 33,6 stupně.

V Praze-Libuši a také Průhonicích mají nové rekordy hodnotu shodně 33,5 stupně Celsia. V Příbrami to je 32,6 stupně, v Teplicích a Tušimicích 32,3 stupně a horská stanice na Měděnci má nové maximum 27,6 stupně Celsia.

„V noci na pondělí přijde do republiky studená fronta a také deště, takže v pondělí se ochladí. Vysoké teploty by se ale mohly ještě vrátit, a to pravděpodobně od čtvrtka,“ uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. Podle dlouhodobé předpovědi ČHMÚ by měly být následující dva týdny teplotně nadprůměrné.

Letošní léto ale oproti tomu loňskému hodnotí meteorologové jako průměrné. „Za prázdninové dva měsíce loňského roku bylo šestnáct tropických dnů. Letošní rok jsme měli tři tropické dny a jednu tropickou noc,“ říká hrázný přehrady Mšeno Jiří Chmelař, jenž každý údaj o teplotě vzduchu i vody pravidelně zapisuje.

Vydáno pod