Zeman: Pokud budu znovu kandidovat na prezidenta, nepovedu žádnou kampaň

Pokud by se současný prezident Miloš Zeman rozhodl znovu ucházet o tento úřad, nevedl by žádnou volební kampaň. V rozhovoru pro Frekvenci 1 to řekl s tím, že by se voliči měli rozhodovat podle výsledků jeho pětileté práce. Současně ale prezident vyzval k co nejvyšší volební účasti v podzimních krajských a senátních volbách. Žádného z kandidátů prý před volbami osobně podpořit nevyjede.

„Kdybych se rozhodl kandidovat, nepůjdu do žádné volební kampaně. Voliči by měli posuzovat výsledky mé práce v uplynulých pěti letech,“ řekl konkrétně Zeman. Zopakoval také, že rozhodnutí ohledně své kandidatury oznámí v březnu příštího roku.

Rok a půl před druhou přímou prezidentskou volbou v Česku zvažuje kandidaturu například textař Michal Horáček, europoslanec za TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil či místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD). V červnu oznámil kandidaturu podnikatel Igor Sládek, v červenci pak lékař a občanský aktivista Marek Hilšer.

Zeman podle mnohých náznaků s opětovnou kandidaturou počítá. Jeho předchůdce ve funkci Václav Klaus letos v březnu uvedl, že Zeman se podle jeho názoru bude o funkci ucházet znovu, a proto je bezpředmětné, aby kandidoval někdo další.

Michal Horáček
Zdroj: Jindřich Minařík/ISIFA / Lidové noviny

Zeman vyzval k účasti u voleb, nechystá se nikoho podpořit

Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1 také vyzval k co nejvyšší volební účasti v podzimních krajských a senátních volbách. „Při krajských výjezdech budu apelovat na co nejvyšší volební účast,“ řekl. „Kdo nevolí, ten volí, ale neví o tom,“ doplnil s tím, že kdyby k volbám přišel jeden jediný volič, pak jím zvolená kandidátka získá sto procent mandátů.

Prezident ale zároveň uvedl, že před volbami nevyjede podpořit žádného z kandidátů. Připomněl, že udělal jedinou výjimku, když při svém červnovém projevu v Lidicích varoval před Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, jejíž stoupence označil za neonacisty. „Úkolem prezidenta není podpořit žádnou politickou stranu a žádného kandidáta,“ myslí si Zeman.

Volební kampaň se podle prezidenta rozhoří až v září po návratu z dovolených. Krajské volby se letos uskuteční společně s prvním kolem senátních voleb v pátek 7. a v sobotu 8. října.

Na související otázku ohledně jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) a kauzy „falešné mluvčí“ reagoval tak, že každý hejtman by měl být posuzován podle jeho práce pro kraj, nikoliv podle jeho mluvčí.