Vedra v Česku místy trhají rekordy. Bude až 34 stupňů

Meteorologové varují celý víkend před vysokými teplotami, které se mohou vyšplhat až na 34 stupňů Celsia. Výstraha platí pro Čechy do nedělních osmi hodin večer. Teplé počasí už v sobotu na 51 stanicích překonalo rekordy. Nejvíc bylo v Dobřichovicích a Neumětelích, a to 32,2 stupně, tamní rekord to ale nebyl. Nadprůměrné teplo bude i dalších čtrnáct dnů. Pršet by mělo málo.

Dosavadní rekordy staré více než 50 let padly například v Chebu, Aši nebo Doksech. Ze stanic, které měří alespoň 30 let, pak mají nová maxima také třeba v Kopistech, Kralovicích, Konstantinových Lázních, Mariánských Lázních, Ústí nad Labem, Krásném Údolí nebo Hejnicích. Nový rekord má rovněž Labská bouda v Krkonoších. 

Původně výstraha týkající se vysokých teplot platila pro celou republiku, na Moravě, ve Slezsku a na Českomoravské vrchovině ale nakonec budou teploty oproti původním předpokladům nepatrně nižší, a to většinou v rozmezí od 27 do 31 stupňů.

Nejvyšší denní maxima v Čechách budou stoupat nad 31 stupňů Celsia. Nejvyšší odpolední teploty dosáhnou v sobotu v severozápadní polovině Čech 29 až 33 stupňů, v neděli na většině území Čech 30 až 34 stupňů.

„Předpokládáme, že maximální teploty v rámci intervalů budou dosahovány v nížinách a pánvích. K ochlazení dojde za studenou frontou během pondělí,“ uvedli meteorologové.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lidé by se měli snažit předejít přehřátí a dehydrataci organismu tím, že omezí fyzickou zátěž, nebudou pobývat na slunci zejména přes poledne a odpoledne a budou pít neslazené nealkoholické nápoje bez kofeinu, nejlépe neperlivé.

Slunečný den u jezera Lhota u Brandýsa (zdroj: ČT24)

Velmi nebezpečné je nechávat děti i zvířata na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech. Při pobytu na přímém slunci doporučují odborníci používat krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle a pokrývku hlavy. Horko může způsobit zdravotní potíže hlavně malým dětem, seniorům a nemocným lidem.

V dalších dnech se již teploty budou pohybovat pár stupňů pod tropickou třicítkou. Následující dva týdny ale budou stále teplotně nadprůměrné, až v týdnu od 12. září by se mělo ochladit. Pršet by podle meteorologů mělo spíše méně.

Počasí
Zdroj: ČT24

Příští týden by se průměr maximálních denních teplot měl pohybovat okolo 26 stupňů Celsia. O týden později bude zhruba o dva stupně méně. „V souvislosti s převážně slunečným a teplým počasím konce srpna a první dekády září lze očekávat narůstající deficit vláhy,“ uvedli meteorologové.

Vydáno pod