Poslední prázdninový víkend rozžhaví Česko, varují meteorologové

Upozornění na vysoké teploty vydal pro nadcházející dny Český hydrometeorologický ústav. Nejvyšší teploty budou již od pátku nad 30 stupni Celsia, o víkendu bude až 34 stupňů. Vedra vydrží do pondělí, kdy je vystřídá studená fronta.

Výstraha ČHMÚ na vysoké teploty platí pro většinu území České republiky s výjimkou Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Severozápadní a střední části Čech se týká od pátečního odpoledne do neděle, pro východ a jih Čech a jižní Moravu platí až od soboty, vedra ale potrvají až do pondělí.

V místech, kde bude výstraha platit, musí lidé očekávat nejvyšší teploty kolem 33, o víkendu až 34 stupňů Celsia. „Současně upozorňujeme na extrémně podprůměrný stav stratosférického ozónu, a tím vysoké denní hodnoty UV indexu,“ doplnil ČHMÚ.

Vysoké teploty mohou podle meteorologů způsobit především přehřátí a dehydrataci organismu. Doporučili proto omezit tělesnou zátěž a zejména v poledne a odpoledne nepobývat na přímém slunci. Je také vhodné více pít, a to neslazené nealkoholické nápoje bez kofeinu. Obzvláště by se přímému slunci měly vyhnout děti a také zvířata. Kvůli slabé ozonové vrstvě, která v polovině týdne byla 15 procent pod dlouhodobým průměrem, je také vhodné používat krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle a pokrývku hlavy.

Obzvláště teplé období by měla ukončit studená fronta, která do Česka dorazí pravděpodobně během pondělí. Provázet ji budou bouřky, teplota by mohla spadnout více než o deset stupňů.