Německá kancléřka míří do Prahy. V ulicích budou slyšet její odpůrci i příznivci

Německá kancléřka Angela Merkelová míří po čtyřech letech do Prahy. S českými politiky bude mluvit o budoucnosti Evropské unie bez Británie, migraci i vzájemném obchodu. Pro kondici tuzemské ekonomiky je ta německá klíčová. Neshody v otázkách uprchlické krize ale vzájemné vztahy komplikují.

Státy střední a východní Evropy dlouhodobě odmítají uprchlické kvóty. Postoj, který v Berlíně stále naráží na nepochopení. „Už dříve jsem řekla, že jsem rozčarovaná kvůli nedostatečné ochotě některých zemí v této oblasti spolupracovat,“ komentovala to Merkelová. Migrační politika je jediná třecí plocha v jinak dobrých vztazích Berlína s Prahou.

  • „Při pohledu na azylovou politiku máme i mezi Českou republikou a Německem asi osmdesátiprocentní shodu,“ upozornil velvyslanec ČR při EU Martin Povejšil s tím, že rozpory se více projevují v rovině mediální než v té diplomatické.
On-line přenos
ON-LINE: Německá kancléřka přijela do Prahy
23:06

Končíme náš celodenní on-line přenos k návštěvě německé kancléřky Angely Merkelové v České republice a děkujeme za pozornost. 

23:05

Ve sněmovně bylo přijato společné usnesení k Turecku i ke kvótám. Ale je pak problém, když se toho premiér nedrží, řekla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). 

23:01

Já ani nevím, jakou pozici má vláda, řekl předseda ODS Petr Fiala. „Protože když si vyslechnu výrok pana premiéra Sobotky, pana místopředsedy vlády Babiše, tak mi vůbec není jasné, jestli má vláda nějakou pozici ke klíčovým otázkám," dodal Fiala.

Česká vláda se už dřív dala slyšet, že v této oblasti má blíže do Mnichova než do německé metropole. „Já si myslím, že ten názor na migraci, který má Bavorsko a bavorská vláda, je dlouhodobě bližší postoji české vlády,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Angela Merkelová míří do Česka (zdroj: ČT24)

Méně sporů, více společných témat

Jakub Eberle z Ústavu mezinárodních vztahů a Fakulty sociálních věd UK ale očekává, že to, v čem se obě země shodnou, bude jednání kancléřky s premiérem dominovat. „Zájem Sobotky i Angely Merkelové je stejný – prezentovat se jako klidní, věcní, pragmatičtí státníci, kteří jsou schopni dohodnout se,“ podotkl.

Neshody ohledně migrační politiky by mohl vyrovnat například podobný názor na směřování EU po brexitu. Angela Merkelová odmítá mluvit o vícerychlostní Evropě a přesunu více pravomocí do Bruselu. Brexit a reakce na něj je ostatně jeden z hlavních důvodů cesty Angely Merkelové po Evropě. Chce před zářijovým bratislavským summitem znát postoje a požadavky jednotlivých zemí.

„Pokud od začátku nenasloucháte a konáte jenom, abyste konali, uděláte řadu chyb. Proto je dobře dát si víc času. V Bratislavě nepůjde o pevná rozhodnutí, ale o vytvoření agendy pro další měsíce,“ podotkla při návštěvě Tallinnu, která předcházela cestě do Prahy.

Bohuslav Sobotka: Je to důležitá návštěva, zejména proto, co se v Evropě děje (zdroj: ČT24)

Jednání by se ale nemělo týkat jen vnějších problémů, ale i vzájemných vztahů. Bohuslav Sobotka dal najevo, že se chce zabývat například plány na výstavbu vysokorychlostní železnice z Prahy do Drážďan. „Potřebujeme Česko napojit na síť rychlostní železnice v západní Evropě,“ předeslal premiér.

Podle Jakuba Eberle to skutečně je téma, které by na vrcholné schůzce nemělo chybět. „České vlády posledních deset let zaspaly. Hrozí, že ČR nebude až do roku 2030 na tyto sítě napojena. Tím pádem je prioritním českým zájmem, aby do nového plánu německých železnic byla zařazena i vysokorychlostní trať mezi Prahou a Drážďanami,“ upozornil.

Merkelová přiletí do Prahy ve čtvrtek odpoledne. Nejprve se setká se Sobotkou, následovat bude návštěva ČVUT a Pražského hradu. Po slavnostní večeři odletí zpět do Německa.

Jednání s Merkelovou na Hradě se zúčastní i Babiš

Jednání s německou kancléřkou na Pražském hradě se ve čtvrtek zúčastní i vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Přítomní dále budou zástupci prezidentské kanceláře a český velvyslanec v Německu. „Půjde tedy o velmi reprezentativní národní delegaci. Účast členů vlády je důležitá vzhledem k tématům, která se
budou diskutovat,“ dodal hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Český prezident bude nejprve s německou kancléřkou mluvit asi půl hodiny o samotě, následovat pak bude právě jednání národních delegací. Před jednáním prezident řekl, že se bude týkat jednak situace v EU po brexitu, ale také migrace.

Politolog Eberle předpokládá, že jednání kancléřky Merkelové s prezidentem České republiky se ponese v docela jiném duchu než setkání s předsedou vlády. „Jestliže zájmem Bohuslava Sobotky je být konsenzuální, tak zájem Miloše Zemana je úplně opačný. (…) Obě strany se budou utvrzovat ve svých opačných názorech. Pro Miloše Zemana a asi i Andreje Babiše, který u té schůzky také bude, je důležitější, aby vyslali signál a Angele Merkelové řekli, jak to cítí,“ řekl.

Odpůrci Merkelové připravují protesty

V době návštěvy si naplánovali shromáždění příznivci i odpůrci Merkelové. Například u Prašného mostu poblíž Pražského hradu a před Lichtenštejnským palácem, kde se plánuje oficiální večeře, chtějí proti kancléřce demonstrovat zástupci Bloku proti islamizaci, Úsvitu a jejich příznivců.

Již ráno se u Úřadu vlády shromáždili členové Svobody a přímé demokracie, aby postavili barikády z krabic. „Postavili jsme symbolickou němou barikádu, která historicky symbolizuje odpor Čechů proti okupantům a nenávistným rasistickým ideologiím, ať už se jedná o německé okupanty, nebo muslimské ideology a muslimskou invazi,“ řekl předseda hnutí Tomio Okamura. Později se stoupenci SPD přesunuli na Palackého náměstí k další protestní akci. Odpůrci Merkelové se v průběhu dne chystají i na Malostranské náměstí či na Loretánské náměstí. Avizována jsou i shromáždění na podporu Merkelové.

Podle premiéra Sobotky mají lidé právo vyjádřit jiný názor na politiku německé kancléřky. „Jsme svobodná země, lidé mají právo vyjádřit svůj názor, využít svobody shromažďování,“ řekl ministerský předseda.

Jak ale upozornil Jakub Eberle, je český mediální obraz Angely Merkelové značně zkreslený. „Dostává až surreálných rozměrů. Často se píše o tom, jak Angele Merkelové padá popularita. Ano, poklesla, ale pořád je těsně pod polovinou, což jsou čísla, o kterých by si spousta českých i německých politiků mohla nechat zdát,“ upozornil.

Merkelová do České republiky přijede poprvé od svého opětovného jmenování do funkce, celkově bude v Česku potřetí od roku 2005, kdy se ujala kancléřského postu.

Vydáno pod