Pražský památník 17. listopadu se přestěhuje z podloubí na průčelí paláce

Pamětní deska s plastikou lidských rukou, která na pražské Národní třídě připomíná zdejší události listopadu 1989, se přestěhuje z podloubí Kaňkova paláce do jeho průčelí. Uměle vytvořené podloubí se totiž Česká advokátní komora coby majitel objektu rozhodla v rámci rekonstrukce uzavřít, pomník by podle ní měl být nově lépe přístupný.

Nynější podoba budovy vznikla v roce 1953, kdy byl kvůli tramvajovým kolejím na Národní třídě zúžen chodník před palácem a chodci museli procházet uměle vytvořeným průchodem v přízemí paláce – dnešním podloubím.

„Něco takového však barokním stavbám ani v nejmenším neodpovídá, a tak památkáři požadovali průchod z obou stran uzavřít a přízemí paláce navrátit jeho vnitřnímu využití,“ uvedla mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

V uzavřeném podloubí, které obnoví původní stav, vznikne podle Chaloupkové lepší zázemí pro činnost České advokátní komory, které potřebuje mimo jiné pro organizaci bezplatných právních porad s advokáty, pro návštěvy, chod podatelny a recepce.

Rekonstrukční práce ale znamenají zároveň nutnost přestěhovat z podloubí zdejší pamětní desku, ke které si chodí každý rok 17. listopadu stovky lidí připomenout brutální zákrok policie proti studentům v roce 1989.

Na průčelí

Bronzová deska s prostým datem 17. 11. 1989 visí v průchodu Kaňkova paláce na pražské Národní třídě od jara 1990. Jejím autorem je Otakar Příhoda, památník doplňuje osm lidských rukou v různých gestech včetně churchillovského (a havlovského) gesta vítězství a vypnuté prázdné dlaně, které odkazuje k heslu „Máme holé ruce“, jež zde tváří v tvář bezpečnostním silám skandovali na počátku sametové revoluce vysokoškolští studenti.

Památník 17. listopadu
Zdroj: pametnimista.usd.cas.cz/Ústav pro soudobé dějiny AV ČR

Podle komory byla zdejší situace už neudržitelná; přibývalo hořících svíček, věnců a květin, kvůli nimž museli několikrát zasahovat hasiči, v průchodu nebylo možné udržet pořádek, reálně hrozilo minimálně zranění lidí, kteří na pietní místo přišli. „Je jen otázkou, ne zda, ale kdy tu dojde ke zranění či dokonce k ohrožení života těch, kteří si často i s malými dětmi přijdou významné dny připomenout,“ dodala Chaloupková.

Deska se vztyčenýma rukama se proto přemístí na průčelí Kaňkova paláce, kde je nyní už rozšířený chodník. „Veřejnost tak bude mít možnost v míře daleko větší než dosud přicházet důstojně uctít u pomníku památné dny,“ poznamenala Chaloupková.

V obnovených barokních výkladcích budou směrem na Národní třídu trvale umístěny velkoformátové fotografie připomínající události listopadové revoluce. V části obnoveného přízemí má být navíc zřízen malý galerijní prostor, v němž budou vystaveny další fotografie z revolučních dní. V budoucnu zde chce komora pořádat i výstavy s lidskoprávní tematikou; první taková se uskuteční letos 10. prosince na Den lidských práv a Den evropských advokátů.