Herman: Násilí je podstatou komunistického režimu, možná jsme měli být přísnější

Herman: Násilí je podstatou komunistického režimu, možná jsme měli být přísnější (zdroj: ČT24)

Mapování komunistické totality je podle ministra kultury a bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Daniela Hermana (KDU-ČSL) stále nedokončený proces. Násilí považuje za jednu z podstat komunistického režimu a k vyrovnání se s rudou totalitou má podle svých slov několik otazníků. V pořadu Interview ČT24 naznačil, že tehdejší společnost možná měla být přísnější.

Zatímco nacismus byl podle Hermana poražen a odsouzen, s komunismem je situace složitější. „Dějiny psali vítězové, tedy i Stalin. Jestliže jedna z vítězných mocností byla komunistická, tak to mělo na další vývoj vliv,“ míní Herman.

Časté výtky učitelů dějepisu o neprobádaných moderních dějinách chápe. „Pokud ale žijí účastníci, je otázka, zda je to vůbec historie, protože se to mnoha lidí dotýká. S komunistickým režimem se mnoho lidí takzvaně umazalo,“ dodal ministr kultury.

Návratu některé z forem totality se však neobává. „Není pravda, že jsme na konci dějin. Neustále přichází nové a nové výzvy, které je třeba řešit, ovšem s rozumem a rozvahou,“ říká ministr. V současné bezpečnostní krizi by hledal spojence mezi inteligentními Araby. „Neplatí, že co Arab, to terorista. Na Blízkém východě žijí lidé, kteří chtějí normálně chodit do školy, pracovat. S těmi musíme vést inteligentní dialog,“ vyzývá Herman.