Kdo chce podpořit „svého“ kandidáta na prezidenta, bude muset ukázat občanku

Pravidla přímé volby prezidenta se budou měnit. Buď zůstane stejný počet podpisů, které kandidát potřebuje, a lidé k nim budou muset připojit číslo občanského průkazu, nebo se sníží na osm tisíc podpisů, ovšem úředně ověřených. Politici tak reagují na nález Ústavního soudu z roku 2013.

V první variantě zůstává minimální počet podpisů padesáti tisíc. Lidé by k nim ale museli připojit číslo občanského průkazu nebo pasu. „Uvedením čísla průkazu je možné zjistit, zda osoba existuje a zda nebyl doklad padělaný,“ uvedl náměstek ministerstva vnitra Petr Mlsna.

Druhá varianta počítá se snížením počtu petentů na osm tisíc, jejich podpisy ale musí být úředně ověřeny. Ačkoli by tento způsob umožnil podle Nejvyššího správního soudu efektivnější a věrohodnější kontrolu, má tato varianta ve vládních kruzích i mezi poslanci menší podporu.

Přímá volba prezidenta se bude měnit (zdroj: ČT24)

„Po těch zmatcích, kdy některé podpisy byly a některé nebyly uznávány, je pravdou, že ověřený podpis je nezpochybnitelný. Má to své ratio,“ uvedl místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

K oběma variantám poslaly úřady několik připomínek. Nejvíce resort spravedlnosti, který je také pro zachování současného počtu podpisů. „Chápeme, že se návrh snaží reagovat na příslušný nález Ústavního soudu. Myslíme si, že obě varianty mají své rezervy,“ řekl náměstek ministra spravedlnosti Michal Franěk.

Ministerstvo vnitra, které varianty na vládu předložilo, chce, aby změny začala sněmovna projednávat hned na své zářijové schůzi, aby platily už od prvního ledna roku 2017. Druhá přímá volba prezidenta čeká Českou republiku v roce 2018.

Vydáno pod