Spor ohledně platů v justici: Stát zaplatil přes miliardu, podle opozice vyhozené peníze

Nedávný verdikt Ústavního soudu měl definitivně ukončit vleklý spor ohledně platů soudců a státních zástupců. Soud totiž rozhodl, že jim stát nemusí zpětně doplácet platy. Podle ministerstva spravedlnosti původně hrozilo, že dá stát na platy až pět miliard navíc, pokud by se všichni obrátili na soud. Většina soudců i žalobců však přistoupila na dohodu: Nakonec tak vyšlo dorovnání platů na 1,12 miliardy. I tak ale opozice vládu kritizuje, že peníze vyplatila zbytečně.

Celý spor vznikl už před dvěma lety, kdy Nejvyšší soud rozhodl, že se stát dopustil chyby při výpočtu samotné platové základny soudců a taky počítal jejich platy dlouhodobě sníženým koeficientem. Tehdy přiznal soudkyni z Brněnska z těchto dvou důvodů zpětné dorovnání platu. Na základě jeho verdiktu se pak zdálo, že vznikl nárok na dorovnání i dalším soudcům a žalobcům.

Proto ministerstvo vyjednalo se zástupci justice kompromis o zpětném dorovnání platů. Nadřízený zmíněné brněnské soudkyně se ale ve stejné době obrátil na Ústavní soud, aby se vyřešila otázka platů těch, kteří na dohodu nepřistoupili.

Po dlouhých měsících teď ÚS rozhodl, že soudci nárok na zpětné dorovnání příjmů nemají. To se ale týká jen těch, kteří na zmíněnou dohodu nepřistoupili. Bylo jich více než sto.

Je to otázka určité férovosti vůči těm, kteří na tu dohodu přistoupili. Proto v tuto chvíli neuvažujeme nad tím, že bychom nabízeli dohody těm, kteří nepodepsali.
Tereza Schejbalová
mluvčí ministerstva spravedlnosti

 „Pro ty, kteří dohodu neuzavřeli, to znamená respektovat rozhodnutí Ústavního soudu, a mělo by to znamenat zastavení těch žalob,“ tvrdí advokát okresního soudu Jaroslav Mišinger. Třeba soudce Petr Černý z Krajského soudu v Českých Budějovicích ale žaloby stahovat nemíní, podaných jich má hned několik. Nespokejní soudci už dříve uvedli, že pokud neuspějí u Ústavního soudu, tak chtějí věc dostat až do Štrasburku k Evropskému soudu pro lidská práva.

Události: Vojtěch Filip mluví o selhání vlády (zdroj: ČT24)

Opozice: Selhání vlády a vyhozené peníze

Rok a půl starou dohodu mezi státem a soudci teď kritizuje část opozice. Podle ní stát poslal víc než miliardu soudcům a státním zástupcům zbytečně. „Nemá v té společnosti existovat žádná skupina lidí, pro které by platily nějaké mimořádné podmínky. A z toho pohledu i to zpětné proplácení je neopodstatněné,“ tvrdí místopředseda ODS Martin Kupka. „Já to hodnotím jako selhání vlády a postup k takzvanému justičnímu státu,“ přidává se s kritikou šéf KSČM Vojtěch Filip.

Naopak šéf ústavně právního výboru ve sněmovně Jeroným Tejc dohodu hájí: „Byla vyjednána natolik dobře, že se dnes nemusíme tlouct do hlavy a říkat si, že bylo lepší tu dohodu neuzavírat.“ 

  • Plat soudců se vypočítává ze základu, který je trojnásobkem průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Tento základ se násobí koeficientem v rozmezí 0,88 – 1,84. Koeficient se liší podle počtu odpracovaných let.