Hrad chystá technické novinky pro zrychlení kontrol při vstupu. Budou v řádu měsíců

Bezpečnostní opatření na Hradě (zdroj: ČT24)

Neplánujeme zmírnění bezpečnostních opatření při vstupu návštěvníků do Pražského hradu, ale jejich zpřesnění, tedy uplatnění moderních technických prostředků kontroly. Uvedl to mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Reagoval tak na rozruch, který tato opatření - zavedená před týdnem a od pondělka zpřísněná - vyvolala.

Zavedení nových technických prostředků vidí v termínu měsíců, po konzultacích s ministerstvy vnitra a obrany. Měly by podle něho zjednodušit a mírně zrychlit vstup do areálu Pražského hradu. 

Minutovník se dá přece upravit

Ředitelka Pražské informační služby Nora Dolanská uvedla, že tato opatření mohou narušit a ohrozit „minutovník“ cestovních kanceláří natolik, že příští rok třeba návštěvu Hradu vynechají. Týkalo by se to zejména krátkodobých pobytů. 

Ovčáček na to reagoval, že každý minutovník se dá upravit. „Jinými slovy cestovní kanceláře a cestovní agentury budou muset počítat s tím, že na Pražském hradě jsou kontroly a budou muset své minutovníky upravit“.

Dodal, že nesouhlasí s úvahou, že by to mohlo snížit počty návštvníků na Hradě. Turisté jsou podle něho ze svých zemí zvyklí, že k těmto situacím dochází a fronty se tvoří před každou památkou v západní Evropě. 

Kontrola ano, ale ne amatérsky

Podle Dolanské je kontrola nutná, ale její provedení označila za „amatérské“. Nemělo by podle ní turisty stresovat. Zmínila možnost nasazení více bezpečnostních rámů, více pracovníků kontroly. Turisté by se měli podle ní cítit v hlavním městě jako doma. „Praha je známa jako pohodové město,“dodala ředitelka. 

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež označil opatření jako „velice nepromyšlenou věc, která bude komplikovat život turistům natolik, že se sem rozhodnou nejet“. Dal to do kontrastu s bezpečnostními opatřeními v cizině, kde si nejdříve zjistí počty návštěvníků a podle toho dimenzují kontroly.

Dodal, že kontroly na Hradě jsou velice formální. „Jsem pro bezpečnostní opatření, ale neměla by otravovat klienty,“ poznamenal s tím, že se sami navíc mohou stát terčem v době kontroly.

Ovčáček zdůraznil, že fronty jsou pouze nárazové a dochází k nim, když přijede několik autokarů najednou. Cestovní kanceláře podle něho budou muset tyto příjezdy koordinovat. Žádný zahraniční či tuzemský turista si nestěžoval. „V západní Evropě jsou na kontroly zvyklí, bohužel jsme k nim museli vzhledem k bezpečnostní situaci přistoupit i na Pražské hradě,“ uvedl mluvčí.  

Bezpečnostní kontroly návštěvníků Hradu vyvolaly rozruch i na politické scéně. Například pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) prohlásila, že nyní se může stát případným terčem čekající dav, Praha prý navíc o záměrech Hradu ani dopředu nevěděla.