Skupina Ztohoven v kauze trenýrek neuspěla s námitkou na podjatost soudkyně

Městský soud v Praze zamítl stížnost Filipa Crháka, Matěje Hájka a Davida Honse z umělecké skupiny Ztohoven na podjatost soudkyně Šárky Šantorové. Ta se jejich případem zabývá u Obvodního soudu pro Prahu 1. Skupina soudkyni považovala za podjatou, protože ji jmenoval prezident. Informaci České televizi potvrdila mluvčí obvodního soudu Lenka Cihlářová.

Podle Ztohoven je soudkyně kvůli svému jmenování prezidentem ve střetu zájmů. Šantorová už dříve rozhodla, že podjatá není, nyní její rozhodnutí potvrdil i nadřízený soud. Jednání bude pokračovat 24. srpna. Trojici hrozí za výtržnictví, krádež a poškození cizí věci až tři roky vězení. Stát navíc žádá 88 tisíc korun jako náhradu majetkové újmy, za nemajetkovou újmu pak požaduje dalších 310 tisíc.

Standarta na 1152 kousků

Skupina podle obžaloby vyvěsila loni na podzim nad Pražským hradem červené trenýrky místo prezidentské standarty jako kritiku prezidenta Miloše Zemana. Na střechu muži vylezli po lešení v převlečení za kominíky. Hrad později uvedl, že při události došlo ke škodě téměř 100 tisíc korun. Standarta, jejíž cena byla vyčíslena na 33 tisíc korun, se totiž ztratila, skupina navíc měla poškodit střechu a stožár.

Skupina původně tvrdila, že standarta uletěla. Krátce před červnovým začátkem soudního jednání ale spolek oznámil, že ukradenou standartu rozstříhal na 1152 kousků. Performeři je pak rozdávali náhodně vybraným lidem ve všech krajích. Jeden z ústřižků dostala během jednání i soudkyně, která ho založila do spisu.

Rozstříhaná prezidentská standarta
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Skupina rozstříhání zdůvodňovala bojem za decentralizaci moci, které podle nich musí být dosaženo postupným procesem emancipace „v nikdy nekončícím zápasu se zrůdnými tendencemi kontrolovat naše životy“. Za úmyslné poškození státního symbolu jim proto navíc hrozí v přestupkovém řízení až desetitisícová pokuta.

Případem se už loni zabývaly soudy ve zkráceném řízení. Obvodní a následně i odvolací soud ale trojici odmítly potrestat a případ vrátily policii k došetření. Spis bylo totiž podle soudu nutné doplnit o další důkazy. Především pak vyslechnout dva nové svědky, kteří se měli vyjádřit k poškození střechy a stožáru. 

Vydáno pod