Provozní neschopnost platební neschopnosti. Dopoledne nefungoval insolvenční rejstřík

Elektronické systémy české justice se už poněkolikáté za poslední týden dostaly do potíží, když dopoledne postihl výpadek insolvenční rejstřík. Podobné problémy se objevily už v pátek a ještě ve větším rozsahu v pondělí. Ministerstvo spravedlnosti ujišťuje, že ve čtvrtek už bude systém plně funkční.

„V průběhu dopoledne se problém objevil na několika soudech, na několika místech byl problém s vkládáním dokumentů do insolvenčních rejstříků a s převodem dokumentů do PDF formátu,“ informovala mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. 

To v praxi znamenalo, že se soudy sice do databáze dostaly, ale nemohly s ní pracovat – a v případě, že firma vstoupila během dopoledních hodin do insolvence, nešel o tom pořídit záznam a její partneři se tak neměli jak dozvědět, že za svou produkci nedostanou zaplaceno.

Výpadek postihl krajské soudy

Výpadek nebyl plošný, ale ani regionálně omezený. Týkal se mimo jiné krajských soudů v Brně, Ostravě a v Ústí nad Labem nebo Městského soudu v Praze. Odborníci ministerstva spravedlnosti většinu nejzávažnějších problémů už odstranili. „Řeší se jen drobné výkonnostní nedostatky,“ dodala Schejbalová.

Podle ministerstva spravedlnosti jde o dozvuky velkého pondělního výpadku, kdy rejstříky nefungovaly vůbec. Důvodem byla porucha na elektrické instalaci v justičním paláci na pražských Míčankách, již tehdy informatici varovali, že k dílčím výpadkům může dojít i v dalších dnech.