Neziskovka nebo podvodníci? S orientací dárcům pomáhá certifikát kvality

UDÁLOSTI: Značka kvality má zaručit dárcům, že věnované peníze půjdou skutečně na dobrou věc (zdroj: ČT24)

O peníze na dobrou věc žádá v Česku zhruba 120 tisíc neziskových organizací. Zda jsou úmysly všech čisté, však mohou dárci jenom hádat. Pomoci jim má certifikát kvality. Náročným řízením zatím prošlo pouze 22 neziskovek a další čtyři o potvrzení žádají.

Mezi neziskové organizace, které získaly značku kvality, patří Česká asociace pro vážná onemocnění. Pomáhá vážně nemocným lidem zasaženým chorobou, která se vyskytuje jen výjimečně, popř. jejich blízkým s léčbou. „Když někde o něco žádám, tak tím, že jsem členem Asociace, tak se bojí říct mně jasné ne,“ podotkla Klára Vaňáková, jejíž dcera je jednou ze sta dětí na světě, která trpí tetrasomií chromosomu X.

Předsedkyně asociace Hana Arellanesová je přesvědčena, že dobré jméno neziskovky podpořil právě zisk certifikátu. „Daří se nám podávat granty a jsme si téměř jisti, že je to díky tomu, že máme značku spolehlivosti,“ uvedla.

O udělení rozhoduje desítka nezávislých odborníků. „Hodnotí se pět oblastí,“ poznamenal prezident Asociace veřejně prospěšných organizací Marek Šedivý. Konkrétně hodnotitele zajímá například vnější komunikace neziskovky, ale také její finance a případné střety zájmů.

Většina z 22 organizací, které certifikát dostaly, má delší tradici. Klára Csirková ze sdružení I MY, které vzniklo v roce 2000, přiznala, že příprava na hodnocení nebyla snadná. „Nebylo snadné si přiznat, že mohou být nedostatky. Obnášelo to asi týdenní naši přípravu všech podkladů, ale myslím, že to bylo pro nás přínosné,“ řekla.

Držitelé značky spolehlivosti
Zdroj: ČT24

Komisi přesvědčili i v České Skalici, kde přes deset let dobrovolníci zachraňují z peněz dárců prvorepublikovou Vilu Čerych. Změny jsou znatelné. I proto ji k natáčení filmu Odcházení využil Václav Havel.