Zábrany u dopravních nehod mají zaclonit výhled zvědavcům

Události: Proti zvědavcům pomohou záchranářům zástěny (zdroj: ČT24)

Pohledy lidí i amatérské záznamy z míst dopravních nehod nejenže narušují soukromí zraněných, ale vadí i záchranářům. Vybavují se proto zábranami, které nežádoucí pozornosti zamezí. Clony byly v posledních týdnech využity u několika zásahů a jejich používání se začíná stávat pravidlem.

Dopravní nehody působí na pozornost senzace chtivých lidí jako magnet. Mnohdy se u místa neštěstí srotí i řada přihlížejících. Přímo před objektivy jejich mobilních telefonů záchranáři bojují o lidský život.

„Lidé se přicházejí dívat doslova jako do divadla a ptát se, co se stalo, jestli je opravdu mrtvý a takové otázky. Je to opravdu strašně nepříjemné a nemá to co dělat na silnicích,“ soudí Igor Sirota z Ústředního automotoklubu (ÚAMK).

Záchranáři se proto začali vybavovat clonami, které se již běžně používají v západní Evropě. Novou zástěnu, která dokáže bez potíží obklopit i větší dodávku, si pořídili například pražští záchranáři. Plachta měří jeden metr a osmdesát centimetrů. Rozbalit ji trvá ve dvou lidech minutu.

Zástěna clonící při nehodách
Zdroj: ČT24

Clonu natáhne inspektor

Zástěnu vozí v autě inspektor provozu. Jeho úkolem je hlídat posádky a u větších nehod slouží jako velitel zásahu. Clonění totiž není priorita a zasahující posádku nesmí nijak omezit. „Je to na rozmyšlení dispečerky, která rozhodne, že v konkrétní situaci by se nehodová clona dala využít, a aktivuje inspektora provozu,“ popsal postup inspektor provozu pražských záchranářů Matěj Hříbal.

Podobně jako pražští záchranáři se v metropoli vybavili také hasiči nebo jejich drážní kolegové. Drastických záběrů z nehod by tak mělo ubývat.