Lidé se šedým zákalem budou za speciální čočku zatím dál platit sami

Lidé se šedým zákalem a vadou zraku, tzv. astigmatismem, pravděpodobně ani od příštího roku nedostanou speciální čočku. Přestože ministerstvo zdravotnictví zvažovalo úhradu, nakonec si zatím kvůli výhradám pojišťoven budou lidé dál platit jak materiál, tak i zákrok. Jedná se teď o tom, jestli budou zdarma od roku 2018.

Kolem 30 tisíc za operaci obou očí nebo doživotně zhoršené vidění. Volba, před kterou už skoro tři roky stojí tisíce pacientů se šedým zákalem. Problém se týká těch, kteří mají zároveň astigmatismus, tedy zakřivení rohovky. Právě na tuto vadu je k dispozici speciální čočka, kterou ovšem pojišťovny nehradí.

„Myslím si, že někomu opravit oči nějakou základní technologií by si pojišťovna mohla dovolit. Neplatíme málo a já to na své výplatní pásce rozhodně vidím,“ říká Marek Štván. Živí se jako IT specialista a nedávno podstoupená operace byla nutností i kvůli práci. Dál čekat, jestli mu výměnu vlastní zakalené čočky za umělou uhradí pojišťovna, už kvůli zhoršujícímu se vidění nemohl.

V současnosti se zřejmě nedočkají ani lidé, kteří budou zákrok potřebovat příští rok. „Jednání budou pokračovat, ovšem pravděpodobnost, že bychom se k nějakému řešení propracovali do konce roku, je poměrně malá,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha.

Jak se bude hradit operace u speciálních čoček? (zdroj: ČT24)

Oční lékaři navrhovali, aby se speciální čočka ocitla na seznamu úhrad spolu s klasickou a měl na ní nárok každý pacient s astigmatismem dvě dioptrie a víc. Takové řešení ale odmítly zdravotní pojišťovny. Podle nich nejsou takové podmínky systémové.

Na průtahy si ale stěžují pacienti, kteří operaci potřebují už teď. A to jsou i senioři - víc než třetina lidí se šedým zákalem je starší 65 let. Nejen pro ně zákrok znamená obrovský výdaj. V Česku ročně operaci šedého zákalu podstoupí téměř 100 tisíc lidí. Lékaři spočítali, že by speciální čočku potřebovalo 6 až 8 tisíc z nich.