Přecházení přes koleje přísně zakázáno, nyní i pokutováno

UDÁLOSTI: Na železnici letos umírá výrazně víc lidí než loni (zdroj: ČT24)

Policisté se vydali na nádraží, aby dohlíželi na to, že cestující chodí na nástupiště podchodem. Povolali je železničáři kvůli přibývajícímu počtu tragických nehod. Zpočátku policisté ty, kdo přebíhali přes koleje, jen napomínali, ale chystají se i začít je pokutovat.

„Nevstupujte do kolejiště před zastavením vlaku,“ ozývá se na nádražích bez peronů vždy na začátku hlášení o příjezdu vlaku. Cestující ale tuto radu – a tím i zákon, který vstup do kolejiště zakazuje – zhusta ignorují. Výsledek je patrný i na statistice mrtvých. Při střetech s vlaky jen na přejezdech letos do konce července zahynulo 26 lidí, zatímco loni jich bylo pouze dvanáct. Mrtvých je více i ve stanicích a na širé trati.

Přibývající počet nehod s chodci, kteří přebíhají koleje tam, kde nemají, přilákal na nádraží i policisty. Ti se zaměřili na chodce v kolejišti například na vršovickém nádraží v Praze. Každou hodinu na něm zastavuje kolem patnácti vlaků, ale mnohem více jich Vršovicemi pouze projíždí, nádraží totiž je na trase z hlavního nádraží na odstavné nádraží jih, kde se soupravy sestavují. Zatím policejní hlídky – které se vypravily i na další nádraží, například do Veleslavína – pouze napomínaly. Brzy ale začnou rozdávat za přebíhání kolejí pokuty. „Bloková pokuta do výše tisíce korun, správní řízení do výše deseti tisíc korun,“ pohrozili.

I když někteří cestující neváhali s policisty diskutovat o správnosti svého chování, podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Marka Illiaše jsou však pravidla jasná. „Cestující, kteří si zkracují cestu přes koleje, se dopouštějí přestupku. Přes kolejiště se prostě chodit nesmí,“ zdůraznil.