Od víkendu se utopilo šest lidí. Záchranáři varují před zrádnými řekami

Nebezpečí ve vodě číhá na děti, ale i dospělé přeceňující své síly (zdroj: ČT24)

Od začátku týdne utonulo v Česku už šest lidí. Tragicky skončilo úterní noční koupání dvou mladíků v přírodním koupališti na Klatovsku, další čtyři lidé včetně dvanáctitiletého chlapce zemřeli na Moravě. Víc zásahů i mrtvých letos hlásí záchranáři v Plzeňském kraji nebo na jihu Čech. Rodiče by měli děti naučit co nejdřív plavat a osvojit si sebezáchranu. Otočit se na záda a vznášet se na hladině třeba i v oblečení – to je poučka, která může zachránit životy nejen dětí, ale i dospělých.

Kvůli vysokému průtoku hrozí větší nebezpečí i na řekách. „Když k tomu přidáme tradičně neukázněnost i fakt, že mnozí plavci bývají pod vlivem alkoholu, tak dochází bohužel i k utonutím,“ řekl vodní záchranář Milan Bukáček. Podle záchranářů lidé ve vodě často přeceňují síly.

Dohled, kruh i křidélka: děti jsou u vody ohroženy nejvíc

U dětí zase platí, že by měly být pořád dospělým na očích. „Čím více lidí dítě hlídá, tím méně je hlídané. Je potřeba si hlídání předat, pokud někdo odchází,“ upozornil rodiče instruktor Vodní záchranné služby Jan Sedláč. Děti při problémech ve vodě mnohdy ani nevolají o pomoc. Mohou se topit i u břehu v blízkosti jiných lidí, kteří si jejich zmizení ani nevšimnou.

Přeceňovaná jsou i takzvaná křidélka. „Nevhodnost rukávků je naprosto podtržena při pádu anebo skoku do vody, kdy mohou spadnout z rukou a jsou ve vodě pro dítě těžko uchopitelné,“ dodal Sedláč. Bezpečný není ani samotný kruh.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/VLP/Hasíková Michaela

Malé dítě se může utopit i v deseti centimetrech vody. Bezvědomí nastává zhruba za dvě minuty, nevratné poškození mozku po čtyřech až šesti minutách. Malé dítě se topí překvapivě tiše a rychle. Když se dostane pod vodu, automaticky se nadechne, aby zakřičelo. Vdechnutou vodou si zablokuje dýchací cesty, ztrácí orientaci a většinou se samo nedokáže dostat nad hladinu.

Odborníci doporučují jako prevenci utonutí dětí naučit je plavat už v útlém věku, naučit je také vydechovat do vody a umět zadržet dech. Rodiče by měli dohlížet i na starší děti, které už umějí plavat. Měli by trvat na tom, že jim dítě vždy oznámí, když se chystá do vody. Rodiče by měli rovněž své potomky naučit, že nesmějí skákat do vody, kterou neznají. Voda může být mělká a dno kamenité.