Uplynulý víkend na silnicích byl letos nejtragičtější, v červenci zemřelo 63 lidí

Poslední červencový víkend byl na českých silnicích nejtragičtějším od roku 2013. Podle předběžných policejních statistik při nehodách zemřelo od pátku do neděle 13 lidí. Dosud nejvíce mrtvých si od počátku roku vyžádaly dopravní nehody o prvním prázdninovém víkendu včetně pátku, a to deset. Za celý červenec zemřelo na silnicích celkem 63 lidí.

Loni a předloni při nejtragičtějších víkendech zemřelo po 12 lidech. V roce 2012 policisté zaznamenali při nejtragičtějším víkendu 16 obětí dopravních nehod. Nejtragičtějším dnem letošního roku se stala s nejméně sedmi mrtvými uplynulá neděle.

Uplynulá neděle 31. července s nejméně sedmi mrtvými se současně stala letošním nejtragičtějším dnem. Celkově ale v červenci zahynulo při haváriích nejméně lidí za posledních pět let, policisté zatím registrují 63 mrtvých při nehodách. Počet obětí tak dosáhl mnohaletého minima z roku 2011, kdy jich bylo nejméně od roku 1970.

Typickými prázdninovými nehodami jsou podle Martina Faráře z Besipu čelní srážky – mají fatální následky, protože se stávají ve vysokých rychlostech. „Často těmto střetům nepředchází žádné brzdění nebo snížení rychlosti, proto jsou následky tak tragické,“ uvedl Farář.

Se stejnými následky skončila i nedělní čelní srážka dvou aut u Horní Moštěnice na Přerovsku. Zahynuli při ní tři lidé a další tři byli zraněni. Další dvě oběti měla v tento den srážka dvou osobních aut u Velkého Boru na Klatovsku.

Martin Farář z Besipu současně připomněl, že kritický byl v posledních letech i počátek druhého prázdninového měsíce. „Vysoké teploty, prudké střídání počasí, bouřky, změny tlaku, to vše se podepisuje na únavě a stavu řidičů. Nejsme-li v psychické pohodě, děláme častěji chyby a i sebemenší chyba za volantem mívá tragické následky,“ doplnil.

Vydáno pod