První společné kontroly policie a veterinářů odhalily špatně chlazené potraviny

Policisté a veterináři poprvé společně kontrolovali nákladní automobily převážející živá zvířata a živočišné produkty. Spolupráce obou institucí má pomoci odhalovat nelegální obchod se zvěřinou, špatné přepravní podmínky nebo týrání zvířat. Při kontrole se například podařilo odhalit kamion, který převážel špatně chlazené potraviny. Spolupráce veterinářů s policií bude pokračovat i dál. Vzájemná výměna informací má mimo jiné pomoci zrychlit vyšetřování a také zlepšit dokazování.

Termín kontrol připadl na neděli, kdy mají kamiony zákaz jízdy od 13:00 do 22:00 s výjimkou vozidel přepravujících čerstvé a chlazené potraviny nebo zvířata. Zastavit řidiče a zkontrolovat stav vozu je pro policii sice běžná práce, díky veterinářům ale mohla proběhnout i kontrola, jestli je s převáženým zbožím všechno v pořádku.

„Zaměřujeme se i na to, jak dlouho cesta trvá,“ uvedl Roman Šebesta z Krajské veterinární správy Libereckého kraje. V jednom z kamionů, který převážel potraviny, byla například teplota v nákladovém prostoru 24 stupňů. Jogurty a pomazánky ale vyžadují teplotu do osmi stupňů. Na přepravu chlazeného zboží navíc řidič neměl registraci. Kontroloři tak na firmu upozorní kolegy z příslušného kraje.

Společné akce policie a veterinární správy se ale nezaměřují jen na způsob přepravy. „Jedná se jak o zefektivnění boje proti pytláctví, tak v neposlední řadě i o objasňování případů týrání zvířat,“ uvedla mluvčí Policejního prezidia Markéta Janovská. Pokud vůz veze zvířata, veterináři zkontrolují, zda mají dostatek prostoru, krmiva, vody a všechny doklady.

Společné kontroly policie a veterinářů odhalily špatně chlazené potraviny (zdroj: ČT24)

Řidič s elektronikou neměl vůbec vyjet

Policie při kontrolách odhalila i hříšníky, kteří neměli v neděli na silnici vůbec vyjet. „Jeden vezl elektroniku. Je odstavený na parkovišti a dostal blokovou pokutu na místě, která může být až 2500 korun,“ uvedl zasahující policista. Šlo o litevský kamion, jehož řidič tvrdil, že mu o zákazu dispečer neřekl.

Další kamion převážel díly na jeřáb, ale vzhledem k tomu, že směřovaly do továrny k zajištění výroby, zaplatil si výjimku ministerstva dopravy. Kromě celoročního zákazu v neděli nesmí kamiony na silnice ani od 1. července do 31. srpna také v sobotu od 07:00 do 13:00 a v pátek od 17:00 do 21:00. Zákaz se týká vozidel nad 7,5 tuny nebo nad 3,5 tuny s přívěsem.