Pozor, kolona je blízko. Policie a ŘSD se nemohou dohodnout na způsobu varování

Události: Chybějící varování před kolonami (zdroj: ČT24)

Kdo a jak má řidiče včas varovat před kolonami - na tom se pořád nedokáže dohodnout správce dálnic s policií. Ta už skoro rok prosazuje, aby se v odstavném pruhu pohybovala tzv. plovoucí auta. Dodávala by zprávy z terénu a doplnila tak současný informační systém. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nápad sice úplně nezavrhuje, ale nynější zabezpečení považuje za dostačující. Podle něj mají být pozorní hlavně šoféři sami.

Zpravodaj České televize prověřoval situaci na dálnici D1 přímo v terénu. V sedm hodin ráno ale získal jediné informace z rozhlasu. Konkrétně o tom, že zpoždění ve směru na Brno by mělo trvat až hodinu, a to kvůli nehodě na 13. kilometru. 

O tom, kam až kolona sahá, však nic nezaznělo. Vynořila se tak bez jakéhokoliv upozornění na osmém kilometru. Až o 500 metrů dál se řidiči z portálu dověděli, aby opustili dálnici. Jenže to už bylo pro řadu z nich pozdě.

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl k tomu později řekl, že k dispozici je bezplatná linka 800 280 281 nebo mapové aplikace, ty jsou však pro řidiče za volantem prakticky nepoužitelné.  

V devět hodin ráno už kolona měřila osm kilometrů a z dálnice se stalo parkoviště. Informace pro řidiče ale stále chyběly, někteří proto kličkovali se svým vozem mezi ostatními auty nebo couvali k nejbližšímu výjezdu. Řešením by přitom mohlo být podle policie tzv. plovoucí auto. Jeho ukazatel by znázorňoval symbol kolony, který je mezinárodně známý, a vzdálenost, říká ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Vozidlo s informační tabulí. V Rakousku
Zdroj: ČT24

Rýdl k tomu uvedl: „hledáme způsob, jak se takové techniky domoci. Zároveň by to mohla dělat i dopravní policie“. ŘSD přitom vozy s informačními tabulemi má, ale prý jsou určené k tomu, aby pomohly řidičům v nouzi.

V sousedním Rakousku se zmíněná auta u kolon využívají často. Zabránit mohou situacím, kdy na kolony řidič zareaguje pozdě. Takové tragické nehody se stávají i v Česku. Zda a kdy by mohla plovoucí auta pomáhat i v tuzemsku, závisí na tom, jestli policie a ŘSD najdou dohodu.

Vydáno pod