Březina, vlivný člen ČSSD odsouzený za podvod, má radit Valachové

Pražský zastupitel a vlivný člen sociální demokracie Karel Březina podle Aktuálně.cz nastupuje na ministerstvo školství jako poradce v oblasti komunikace s regiony. Ministryni Kateřině Valachové ale prý bude radit i s oblastí sportu, s nímž má zkušenosti jako místopředseda Středočeského krajského fotbalového svazu či fanoušek pražských Bohemians.

Březina na ministerstvo přichází jen krátce poté, co post náměstka pro sport na ministerstvu školství opustil Petr Hulinský. Jako externí poradce ale bude zastávat funkci jen na poloviční úvazek.

Co přesně bude jeho pracovní náplní coby poradce pro regiony, není podle serveru jasné. Tiskové oddělení ministerstva pouze uvedlo, že Březina bude externím poradcem v politickém kabinetu Valachové a jeho agenda bude komunikace s regiony.

Březinu, který byl v minulosti odsouzen za podvod, pojí osobní přátelství s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Březina Sobotku podržel například na stranickém sjezdu v roce 2011, kdy Sobotka jen těsně porazil svého politického rivala Michala Haška, nebo při pokusu o takzvaný lánský puč po sněmovních volbách v roce 2013.

V říjnu 2014 byl pravomocně odsouzen za to, že neoprávněně pobíral odměny za práci v dozorčí radě pražského dopravního podniku.  Březina podle rozsudku pobíral od března 2007 do srpna 2011 jako předseda dozorčí rady odměny v celkové výši 290 000 korun. Funkci předsedy dozorčí rady přitom vykonávat nesměl, jelikož působil také v dozorčí radě firmy Porcela Plus, na jejíž majetek byl vypsán konkurz.

Za toto jednání dostal v roce 2014 roční podmíněný trest s patnáctiměsíční zkušební dobou. Březina vinu vždy odmítal a podal si dovolání k Nejvyššímu soudu, který ho ale zamítl.