Nad Českem bouřilo. Sesuv půdy uzavřel silnici u Štěchovic

iReportér: Zatopená ulice v Prachaticích (zdroj: iReportér/Ivo Rolčík)

Od středečních odpoledních hodin některá místa v Česku opět bičovaly přívalové děště, dokonce i krupobití. První silné bouřky se objevily v horách, především na Šumavě kolem poledne. V Karlových Varech déšť zatopil garáže i sklepy, stromy popadaly na Litoměřicku. Na letišti v Olšových Vratech na Karlovarsku uhodil blesk a jeden z výbojů zasáhl i hasiče, který byl převezen do nemocnice. U Roudnice nad Labem blesk přerušil elektrické vedení a zastavil vlaky. Na Třebíčsku kvůli protržení hráze rybníka evakuovali seniorku.

Krátce po poledni dorazily bouřky na Karlovarsko. Déšť spláchl Karlovy Vary a hasiči museli pumpovat vodu ze zaplavených sklepů. V Karlových Varech zasahovali na šesti místech. Vodu čerpali například ve Staré Roli, kde natekla do suterénu výrobní haly.

V Sedleci pak voda zaplavila křižovatku, kde vytvořila vodní lagunu. V té pak uvízlo jedno osobní auto, hasiči ho vytáhli na suchou vozovku. Voda z laguny poté, co skončil déšť, sama odtekla.

Bouřka na Podbořansku
Zdroj: Facebook/Počasí ČT/Jarda Fous

V Karlových Varech museli hasiči zasahovat také v domově důchodců, jak popsal řídící důstojník Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Roman Krumphanzl. „Vlivem přívalového deště se dostala voda do budovy domova důchodců a jednotky ji musely odčerpávat,“ řekl. Déšť byl velmi intenzivní, což potvrdila i vrchní sestra Vlasta Čábelová. „Bylo to rychlé. Během dvaceti minut jsme byli kompletně zaplaveni,“ popsala.

iReportér: Sesuv půdy v Dalešicích na Vysočině (zdroj: iReportér/Jaroslav Kilián)

Sesuv půdy a kamenů po bouřce uzavřel silnici mezi Štěchovicemi a Davlí u Prahy. Na místě pracuje bagr. Provoz by měl být obnoven kolem sedmé hodiny večerní. Řekla to mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. Silnice je neprůjezdná asi od 15:00, hasiči se nejdříve pokoušeli odstranit půdu a kameny ručně. „Nyní je na místě správce komunikace,“ uvedla mluvčí. Suť nechává správce odstranit bagrem. Řidiči by v úseku měli být opatrní i po otevření silnice, na vozovce je místy bahno a voda a může klouzat. Podobné problémy řeší na silnici u obce Dalešice na Vysočině.

Bouře na Vysočině a na Hradecku vytopila sklepy a lámala stromy

Kvůli vydatným dešťům vyjížděli hasiči na Vysočině ve středu odpoledne a večer k téměř třem desítkám událostí, odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Po 21:00 hasiči zasahovali ve Slavíkovicích na Třebíčsku, kde hrozilo protržení hráze rybníka. Z domu u rybníka hasiči evakuovali seniorku. Zhruba po hodině a půl od ohlášení události na linku tísňového volání se hráz rybníka protrhla a voda se pozvolna rozlila do polí. V Pelhřimově se po prudkém dešti vytvořila laguna pod viaduktem. V laguně uvízl osobní vůz, který hasiči museli vyprostit.

Také v Královéhradeckém kraji lámala bouře stromy a vytopila řadu sklepů. V Broumově na Náchodsku voda z polí ve čtvrti Olivětín částečně zaplavila železniční přejezd a naplavila na něj štěrk. Broumovští hasiči také čerpali sklep jedné restaurace, v němž bylo asi 70 centimetrů vody. V Hněvčevsi na Hradecku a v Jaroměři hasiči likvidovali polámané větve, v Peci pod Sněžkou čerpali vodu z obytného domu a z jeho okolí.

Blesk zastavil vlaky do Německa

U Roudnice nad Labem blesk uhodil do elektrického vedení a výpadek dodávky elektřiny zastvil i vlaky jedoucí směrem z Prahy do Ústí nad Labem a dál směrem do Drážďan a Berlína. Podle svědka Radka Ilavského měly vlaky hodinové zpoždění a ve stanicích stály osobní vlaky i vlaky Eurocity.

iReportér: Vlaky stojí (zdroj: iReportér/Radek Ilavský)

Přívalový déšť potrápil také obyvatele obce Stará Voda u Mariánských Lázní. Tam hasiči pomohli pročistit propustky a odčerpat vodu ze zatopené garáže.  

Silné bouřky zasáhly rovněž Litoměřicko. Hasiči odklízeli stromy a větve popadané na silnice, čistí odtoky kanálů. Informoval o tom mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Řidiči si musí dát pozor na velké kaluže.

iReportér: Zatopený podjezd Hrobce (zdroj: iReportér/Marek Macholda)

Do pomoci s likvidací následků přívalového deště se zapojily i dobrovolné jednotky. Jedna z nich v Třebenicích vyčistila odtok kanálu, další v Terezíně odklidila strom spadlý na cestu. Větve ležely i na vozovce v Brňanech a strom spadl také na silnici v Keblicích nebo na cestu k chatkám v Pístech.

V Roudnici nad Labem hasiči vytáhli osobní auto z kaluže v podjezdu u areálu Agrostroj.

Krátce po čtvrté hodině odpoledne uhodil blesk v areálu letiště v Olšových Vratech u Karlových Varů. V těsné blízkosti úderu blesku se v tu chvíli během běžné činnosti při odletu letadla pohyboval jeden z hasičů sloužících v jednotce letištních hasičů a jeden z výbojů blesku ho zasáhl. Hasič neutrpěl zjevné popáleniny, přesto byl převezen sanitkou na ošetření do nemocnice. Hasičský sbor Karlovarského kraje o tom informoval na svém Facebooku.

iReportér: V Krušných horách i třetí den po sobě bouří (zdroj: iReportér/Libor Čihák junior)

Pomoc potřeboval také mladý muž v Kraslicích, který se schoval před deštěm pod střechu a zasáhl ho blesk, který se odrazil od okapu. Zranění muže ale nebylo vážné a podle informací mluvčí Karlovarského kraje Jany Pavlíkové byl mladík odvezen do sokolovské nemocnice na další vyšetření.

Bouřka ve Švihově u Klatov
Zdroj: Facebook/Počasí ČT/Stanislava Kodýtková

U Zahnašovic na Kroměřížsku déšt neničil ale pomáhal. Hasiči zde vyjeli k požáru obilného pole, ke kterému došlo mezi obcemi Zahnašovice a Lechotice. Plameny zasáhly plochu asi dvou tisíc metrů čtverečních a rychle se šířily. Intenzivní déšť plameny srazil a zabránil jejich šíření. Navíc rychle zareagovali i zemědělci, kteří začali zasaženou plochu zaorávat traktorem, který byl na místě sklizně. „Podle svědků události požár způsobil blesk, který zapálil sklízené obilí,“ uvedl tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil.

Počasí ČT: Bouřky v Česku (zdroj: ČT24)

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před bouřkami a přívalovými dešti platí pro všechny kraje od středečních 14:00, přičemž pro západní část Čech je platná do půlnoci, pro Pardubický a Královéhradecký kraj a Vysočinu do čtvrteční druhé hodiny ráno.

iReportér: Bouřky se prohnaly Jesenickem, v Javorníku vyplavily zahrady (zdroj: iReportér/ Michal Zajonc)

Pro moravské kraje platí varování až do čtvrtečních 06:00. Bouřky by totiž sice měly s večerem od západu slábnout, ve čtvrtek ráno ale ještě může výjimečně bouřit na východě a severovýchodě území.

S bouřkami přijde ochlazení

Bouřky přinesou dílčí ochlazení
Zdroj: ČT

Středeční odpolední a noční bouřky by do Česka měly rovněž přinést mírné a krátkodobé ochlazení, ve čtvrtek by se teploty měly pohybovat mezi dvaadvaceti a pětadvaceti stupni, na jihovýchodě ale mohou místy stoupnout až na osmadvacet. Poté by se měla obloha opět postupně projasňovat, další oblačnost s přeháňkami či bouřkami čekají meteorologové na samém konci tohoto týdne.

Pásmo letních bouřek se nad Českem objevilo už v úterý, působilo dílčí komplikace v dopravě včetně provozu v hlavním městě, na řadě míst v republice vytopilo zahrady a sklepy. 

iReportér: Velmi silná bouřka v Halenkově (zdroj: iReportér/Tomáš Novosad)