Některé běžné léky zpomalují reakce, hodně řidičů to ale vůbec neví

Lékárníci apelují na české řidiče, aby nepodceňovali riziko užívání léků za volantem. Podle průzkumu totiž až 60 % řidičů o nežádoucích účincích léků ani neví. Přitom i některé zcela běžné léky na alergie nebo proti kašli zpomalují reakce a zhoršují soustředění, což jsou podobné projevy jako po požití alkoholu. Dříve pomáhal řidičům na lécích výstražný trojúhelník, dnes už toto varování na krabičkách chybí.

„Česká republika má obrovský dluh v informování a zacházení s fenoménem, kdy člověk bere léky, které mají vliv na moji psychiku,“ varuje adiktolog Michal Miovský. 

Třeba požití sedativ nebo antidepresiv zvyšuje  riziko dopravní nehody až pětkrát. „Zvládnout vozidlo pod vlivem léku, který zhoršuje koordinaci těla, chování a vnímání okolí, je velmi problematické,“ dodává ředitel organizace Besip Martin Farář. Přesto řidič za volant smí. Měl by ale sledovat signály svého těla a dělat pravidelné pauzy. 

Několik léků, které mohou zkomplikovat řízení, bere i Pavla Tichá: prášky na silnou alergii, na ředění krve nebo kapky do očí. Ta sice dodržuje po aplikaci kapek 15minutovou pauzu před řízením, i tak se jí ale stalo, že řízení musel převzít její otec, protože se cítila unavená. 

Řada řidičů ale o možných komplikacích vůbec neví. Seznam léků, které mohou snižovat schopnost soustředit se na řízení, totiž veřejnost k dispozici nemá. Dříve byly krabičky označené výstražným trojúhelníkem, dnes už ale toto varování výrobci uvádět nemusí. 

Lékárníci apelují na řidiče, aby riziko nepodceňovali (zdroj: ČT24)

A tak by se lidé měli informovat u svého praktického lékaře nebo v lékárně. Často jde o zcela běžné léky: třeba na nespavost, kašel i některé nosní spreje. Lékárníci vidí hlavní problém hlavně u léků, které se dají volně koupit. 

Pokud pak krevní testy nebo dotazník odhalí, že řidič zavinil nehodu pod vlivem léků, hrozí mu stejný postih jako při požití alkoholu nebo drog. Přijde o řidičský průkaz a zároveň po něm mají pojišťovny právo vymáhat mnohatisícové škody.