Pravidla policejních přesčasů zdarma se budou zpřísňovat

Ministerstvo vnitra připravilo návrh řešení neproplácených přesčasů policistů. Nově by mohli sloužit zdarma jen při jasně vyhlášených krizových stavech nebo mimořádných událostech. Část policistů si totiž dlouhodobě stěžuje, že jejich nadřízení povinných přesčasů zneužívají.


Před třemi lety se proti zneužívání neplacených přesčasů postavil Nejvyšší správní soud. Podle policistů se situace zlepšila, ale ne všude. „U útvaru pro ochranu ústavních činitelů se praxe nezměnila a jede to stále ve stejných kolejích, kdy je personální podstav nahrazován službou přesčas,“ uvedl právní zástupce policistů Václav Strouhal.

Příslušníci tohoto útvaru například hlídají auta, lidi a každý pohyb v okolí ambasád, úřadu vlády, parlamentu nebo různé chráněné osoby. V útvaru slouží na dvanáct set policistů, kteří v případě důležitého zájmu pracují zadarmo.

Pravidla policejních přesčasů se budou zpřísňovat (zdroj: ČT24)

„To může být například náhlá změna bezpečnostní situace k horšímu, anebo také nepředvídatelný výpadek některého z policistů,“ vysvětlil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán, podle kterého útvar při kontrole přesčasy v zájmu služby řádně zdůvodnil a prezidium na něj nemá žádné stížnosti.

Změnu by měla vláda projednat do podzimu

I přesto by se pravidla pro stanovování neplacených přesčasových hodin měla zpřísnit. Pro změnu se vyjádřila i opozice a vláda ji má jasně stanovenou v koaliční smlouvě.

„Například policisté, kteří nejsou z Prahy, ujedou desítky kilometrů, aby tu odsloužili 24 hodin zadarmo, a zase se vrací,“ upozornil poslanec a předseda poslaneckého podvýboru pro policii Zdeněk Ondráček (KSČM).

O návrhu ministerstva vnitra nyní jednají koaliční experti. Ministr Milan Chovanec (ČSSD) si od nich ale vyžádal záruku, že v něm nebudou chtít měnit také policejní výsluhy. Finální verzi nových přesčasových pravidel by koalice měla mít do několika týdnů, pak zamíří ke schválení vládě.