Pechanec, který seděl 13 let za vraždu Roma, žádal obnovu procesu. Není důvod, řekl soud

Ústavní soud zamítl stížnost Vlastimila Pechance proti usnesení Vrchního soudu v Praze, který letos v březnu odmítl obnovit jeho proces. Pechanec strávil ve vězení 13 let za rasově motivovanou vraždu Roma na diskotéce ve Svitavách. Nyní se angažuje v Dělnické straně sociální spravedlnosti (DSSS).

Ústavní soud odmítl stížnost jako zjevně neopodstatněnou. Soud ve svém zdůvodnění poukazuje na to, že obnova řízení představuje mimořádný opravný prostředek, který nelze uplatnit v případě jakéhokoliv „nového“ důkazu.

Pechanec usiloval o obnovu řízení právě na základě „nových“ důkazů. Krajský soud v Hradci Králové vloni vyhověl návrhu jeho advokáta a znovu nechal prozkoumat vražednou zbraň, kterou měl být muž romské národnosti ubodán. Nové důkazy, které by vedly k otevření řízení, ale neshledal. Návrh na obnovu řízení proto zamítnul. Pechanec proti tomuto usnesení podal stížnost k pražskému vrchnímu soudu. Ten ji letos na konci března zamítl.

Soud poslal Pechance v roce 2003 do vězení na 17 let. Podle obžaloby ubodal třicetiletého Otu Absolona na diskotéce ve Svitavách. Výši trestu soud odůvodnil rasovým motivem činu a znaleckými posudky. Pechanec trvá na své nevině. Už dříve byl dvakrát soudně trestán za výtržnictví a těžké ublížení na zdraví, v minulosti se hlásil k hnutí skinheads. V roce 2014 byl za dobré chování podmínečně propuštěn poté, co si odpykal 13 let.

Vydáno pod