V prvním pololetí zemřelo při leteckých nehodách sedm lidí, loni o tři méně

Nebývalé množství událostí vyšetřoval v prvním pololetí Úřad pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. V prvním i druhém čtvrtletí bylo mimořádností nejvíce za posledních pět let, celkem jich bylo 491. Jako nehody označili vyšetřovatelé 48 případů. Při leteckých nehodách zahynulo sedm lidí, oproti loňskému prvnímu pololetí jich bylo o tři více.

Nejtragičtější letošní letecká nehoda, která se stala na českém území, byla havárie ultralehkého letadla na letišti v Nymburce na počátku června. Při letecké akrobacii letoun po průletu ve výšce kolem 30 až 40 metrů nad zemí ztratil stroj rychlost a přešel do nekontrolované vývrtky. Po dopadu zahynul pilot letadla a pasažér.

Další tragické nehody se staly v Ústí nad Labem, Chrášťovicích na Strakonicku, na kopci Raná v Českém středohoří a zahynuli i dva parašutisté.

Při některých dalších nehodách a incidentech utrpěli lidé poranění. Většinou šlo o posádky letadel, v jednom případě však utrpěl poranění cyklista. Spadl poté, co o jeho kolo zavadilo uvolněné vlečné lano z letadla, které předtím vleklo kluzák a po jeho odpojení zůstalo viset. 

Letečtí vyšetřovatelé se letos zabývali i několika incidenty velkých dopravních letadel a zaznamenali také deset útoků laserovými paprsky na posádky letadel, nejčastěji při přiblížení na přistání na Letišti Václava Havla v Praze, jeden případ však zaznamenalo i letadlo prolétající nad Českem ve vysoké letové hladině. 

Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod funguje od roku 2003, kdy se vyšetřování nehod oddělilo od Úřadu pro civilní letectví. Kromě zjišťování příčin havárií se zabývá vypracováním závěrů a bezpečnostních doporučení k předcházení leteckým nehodám.