21 obcí a měst zdemoluje vybydlené domy ve vyloučených lokalitách

Dvacet jedna obcí a měst v Česku zbourá poničené domy, ve kterých už nikdo nebydlí. Využijí na to 69 milionů korun z nového dotačního programu ministerstva pro místní rozvoj. Resort chce projektem zlepšit situaci v sociálně vyloučených lokalitách. Nejvíc žadatelů o státní příspěvek je z Ústeckého kraje. Neúspěšní žadatelé o dotaci ale podmínky pro její přidělení kritizují.

Lidé z Litvínova neřeknou šesti vybydleným ubytovnám pro sociálně slabé jinak než Bílý sloup. Domy, ve kterých dříve žili lidé, nejsou přes keře ani vidět. Nájemníci se z ubytoven přestěhovali do jiného zařízení. Budovy město zbourá příští rok. Místo nich chce mít park.

Náklady na demolici Litvínov odhaduje na deset milionů korun. Ministerstvo pro místní rozvoj zaplatí polovinu. Na všechny žadatele se ale zdaleka nedostalo. O peníze se neúspěšně hlásil například Lom na Mostecku, který by potřeboval zbourat vybydlený dům v centru města. Na rekonstrukci nemá v rozpočtu peníze.

Aby radnice příspěvek dostaly, musí budovy přímo vlastnit a pozemky po demolici dalších deset let neprodat. Na území obce či města ale také musí být sociálně vyloučená lokalita, což Lom nesplňuje. „Nelíbí se nám, že z Prahy někdo řekne, že například Obrnice jsou vyloučená lokalita a stejný dům z Lomu není,“ zlobí se místostarosta Lomu Pavel Barák (ODS).

21 obcí a měst zdemoluje vybydlené domy (zdroj: ČT24)

Pravidla pro získání dotace kritizují i někteří starostové z Karlovarského kraje. Sokolov například trápí opuštěné domy s vytrhaným topením i okny. Nejsou ale v majetku města. „Byli bychom úplně nejraději, kdyby byla možnost státního příspěvku, abychom domy mohli vykoupit zpátky,“ navrhuje starosta Sokolova Jan Picka (ČSSD).

Ministerstvo pro místní rozvoj uvažuje, že požadavky na získání dotace upraví. Podpora by se nově mohla vztahovat na bourání jednotlivých domů, které ohrožují okolí. Se zpětným odkoupením privatizovaných bytů ale stát obcím pomáhat nebude.

Starostové mohou o dotace na demolici budov žádat ještě dva roky. Na každý rok je připraveno sto tisíc korun z celkem třísetmilionového balíčku. Peníze pak musí vyčerpat do dvou let.