Generální ředitelství celní správy vyšetřuje své zaměstnance kvůli Viktoriagruppe

Události: Jak to vypadá s naftou a Viktoriagruppe? (zdroj: ČT24)

Generální ředitelství celní správy vyšetřuje celníky, kteří mu svým pochybením zkomplikovali vymáhání daňových nedoplatků po české pobočce německé firmy Viktoriagruppe. Ta je známá tím, že skladovala ve svém německém skladu strategické zásoby nafty českého státu. V Česku po ní celníci vymáhali asi sto milionů korun. Soud ale exekuční příkazy kvůli chybě zrušil. Celní správa následně neuspěla ani s kasační stížností, protože ji podala pozdě.

Celý případ se motá kolem krachu firmy Viktoria gruppe a ohrožené zásoby české nafty v Německu. A k tomu ještě navíc ohrožení vymáhání daňových nedoplatků. Podle mluvčí celní správy Martiny Kaňkové došlo k administrativnímu pochybení.

Krajský soud nejprve kvůli chybě v usnesení Královéhradecké celní správy zrušil exekuční rozhodnutí proti firmě Viktoriagruppe ve výši desítek milionů korun. Celnící následně počátkem letošního roku promeškali lhůtu pro podání kasační stížnosti.

Stěžovatel (Celní úřad) odeslal kasační stížnost jeden den po zákonem stanovené lhůtě.
Usnesení Nejvyššího správního soudu

Podle náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové šlo o selhání jednotlivce. „O tom není pochyb. To znamená, že nebylo postupováno s řádnou péčí. Pochybení celního úřadu v Hradci Králové je nesporné,“ popsala situaci. 

Státu škoda nevznikla, celníci však budou potrestáni

Vedení celní správy poslalo ke královéhradeckým celníkům kontrolu a navrhuje potrestání viníků, což potvrdila i Kaňková. „Proběhlo inspekční šetření, jehož výsledek byl předložen služebnímu funkcionáři celního úřadu pro Královéhradecký kraj,“ řekla. 

Přímá škoda zatím státu nevznikla. Vymáhání nedoplatků se ale zpomalilo a zkomplikovalo. Naopak úspěch zaznamenal stát v jednání o české naftě, která ještě stále zůstává v německých zásobnících firmy Viktoriagruppe. S novým majitelem areálu se správa hmotných rezerv tento týden dohodla, že palivo v hodnotě přes miliardu korun se vrátí zpět.

Předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr popsal kauzu jako poučení k tomu, aby v České republice nevznikaly myšlenky uskladnit nouzové zásoby v zahraničí. Podle státu by se měla nafta vrátit zpět do Česka nejpozději do března příštího roku. Nejprve je třeba opravit železniční vlečku.

  • 2004 – Správa státních hmotných rezerv (SSHR) uzavřela s německou firmou Viktoriagruppe smlouvu o skladování části zásob paliv; podle původního kontraktu firma skladovala pohonné hmoty v zásobnících v ČR. Koncem roku 2004 byla podepsána mezinárodní smlouva o skladování nouzových zásob mezi ČR a Německem.
  • Únor 2010 – Byl uzavřen dodatek smlouvy, podle které mohla česká pobočka Viktoriagruppe začít skladovat část zásob v Německu. Už tehdy tisk upozornil na to, že není veřejně znám vlastník Viktoriagruppe (spekulovalo se o napojení na ruský Lukoil). Firma později podle médií majetkovou strukturu sdělila SSHR, ale nezveřejnila ji.
  • Září 2012 – Časopis Týden přinesl informace o podezřelých okolnostech kontraktu mezi SSHR a Viktoriagruppe. Firma podle týdeníku nedodala správě včas dohodnuté množství paliv, SSHR ale souhlasila s uzavřením dodatku, díky němuž pak Viktoriagruppe nemusela platit vysoké penále.
  • Červenec 2014 – Kontrola ve skladu Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu ukázala, že chybí 700 tisíc litrů nafty z českých zásob. Palivo musela firma doplnit, což SSHR zkontrolovala. Správa firmě navíc udělila půlmilionovou pokutu a snížila částku za skladování.
  • Září 2014 – České pobočce Viktoriagruppe měly být kvůli dluhům na daních (podle Aktuálně.cz ve výši 350 milionů korun) obstaveny účty, finanční úřad ale zjistil, že konta jsou prakticky prázdná.
  • Konec září 2014 – Další kontrola SSHR v Kraillingu ukázala, že opět chybí část paliv, zhruba pět milionů litrů nafty. V Německu firma skladovala čtyři pětiny paliva od SSHR.
  • 2. října 2014 – Informace o potížích Viktoriagruppe se objevily v českých médiích. SSHR sdělila, že eviduje neproplacené faktury a že předseda správy Pavel Švagr už informoval o situaci vládu.
  • 22. října 2014 – Server Aktuálně.cz uvedl, že stát odváží zásoby z českých skladů Viktoriagruppe do státního podniku Čepro; pohonné hmoty tam byly přemístěny do konce listopadu 2014. Německé sklady byly pod dozorem bavorské celní správy.
  • 8. prosince 2014 – Mateřská společnost Viktoriagruppe na sebe v Německu podala insolvenční návrh.
  • 23. ledna 2015 – Švagr informoval, že insolvenční správce Viktoriagruppe neuznal, že nafta uložená v Kraillingu patří ČR.
  • 13. února 2015 – Premiér Bohuslav Sobotka požádal německé úřady o spolupráci při zajištění převozu zásob ropy, které má ČR v německých zásobnících Viktoriagruppe.
  • 24. března 2015 – U soudu v Bavorsku se sešla schůze věřitelů firmy, SSHR se přihlásila o 300 milionů korun přímo, dalších 1,2 miliardy pak činí pohledávka za naftu uskladněnou v Kraillingu.
  • 21. dubna 2015 – Insolvenční správce Mirko Möllen před soudem předběžně popřel všechny pohledávky ČR vůči Viktoriagruppe. Premiér řekl, že Česko se bude o naftu soudit.
  • 23. listopadu 2015 – Lidové noviny uvedly, že nový majitel Viktoriagruppe (firma Cioltit) nabízí státu spolupráci. Cílem je ochránit společné zájmy a zabránit škodám státu i akcionářů.
  • 17. prosince 2015 – SSHR v Německu podala trestní oznámení na neznámého pachatele v kauze Viktoriagruppe. Jde o podezření ze spáchání trestného činu podvodu a trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku.